Tíz éve nem volt ennyi tűz az országban

Vágólapra másolva!
Eloltották a tűzoltók a hétvégi erdőtüzek nagyobb részét, csak két helyen küzdenek még a lángokkal. A tűzveszély azonban nem múlt el: eső nem valószínű, a szél viszont élénk lehet, így akár egy cigarettacsikk is okozhat erdőtüzet. A katasztrófavédelem szóvivője szerint több esetben nem lehet kizárni, hogy gyújtogatás történt.
Vágólapra másolva!

Ötszáz kisebb-nagyobb szabadtéri tűzhöz kellett kivonulniuk vasárnap a tűzoltóknak országszerte - mondta az MTI-nek vasárnap este Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A tűzesetek közül tíz volt kiemelt, ötös fokozatú. Szinte valamennyi szolgálatban lévő tűzoltó dolgozott. Dobson azt mondta, az elmúlt tíz évben nem emlékszik olyan napra, amikor ennyi avar- és erdőtűz lett volna.

Dobson Tibor az [origo]-nak hétfőn délelőtt azt mondta, a tüzek nagyobb részét sikerült megfékezniük, csak a Bács-Kiskun megyei Nyárlőrinc térségében tartják fenn még mindig a legmagasabb fokozatú riasztást. Itt egy közel 300 hektáros területet veszélyeztet a tűz, amit 60 tűzoltó próbál megfékezni 25 autóval, helikopterrel és tűzoltóvonattal. Debrecen térségében is ég egy 30 hektáros mezőgazdasági terület.

Az [origo] kérdésére a szóvivő azt mondta, több esetben - például a Bács-Kiskun megyei és a budapesti XV. kerületr pusztító erdőtüzeknél - nem zárható ki a gyújtogatás gyanúja, de a többi tűz sem véletlenül keletkezett: felelőtlen szemét-, avar- és tarlóégetés is okozhatta azokat. A szárazság miatt az egész országban tűzgyújtási tilalom van, a szóvivő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy egy eldobott csikk is komoly tüzet okozhat.

Az [origo] időjárás rovatát működtető ICI Interaktív Meteorológia előrejelzése szerint hétfőn is élénk lesz délnyugati szél, a Dunántúlon és zivatarok környezetében pedig meg is erősödik. Eső nem valószínű, záporokra, zivatarokra csak elszórtan, főként az Északi-középhegységben lehet számítani.

Tüzek mindenhol

Hétfő hajnali három órára sikerült eloltani a Vas megyei Porpác melletti erdőtüzet, amely még szombat délután keletkezett, és közel 40 hektárra terjedt át. A tűzoltók jelenleg is őrzik a területet - mondta az MTI-nek Kis Péter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. A kár több tízmillióra tehető, a tűz okát egyelőre nem sikerült kideríteni.

A fővárosban vasárnap délután öt óra körül sikerült lokalizálni a XV. kerületben kialakult erdőtüzet. A 60 hektáros területre a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság 28 fecskendővel és 110 tűzoltóval vonult ki. A késő délutáni órákra oltották el a tüzet a Pest megyei Inárcs közelében, ahol egy 15-20 hektáros fenyves erdő aljnövényzete kapott lángra. A tűz miatt az M5-ös autópálya egy szakaszát is le kellett zárni. Pest megyében Dány környékén is égett az erdő.

Fotó: MTI

Felelőtlen gazégetés miatt terjedtek szét a lángok egy tanyán, vasárnap délelőtt Tiszakécske határában - jelentette a Lánglovagok tűzoltóportál. A gazt a tulajdonos gyújtotta meg, majd az erős szél miatt a tűz átterjedt a szomszédos tanyára, ahol egy szivattyúház, a tűzifa, a kerti padok, a WC, az öntözőcsövek, az elektromos kábelek és az elosztók kaptak lángra. A lángokat tiszakécskei önkéntes tűzoltók másfél óra alatt fékezték meg.

Ugyancsak nagyobb tűz miatt riasztották az egységeket a Bakonyban, ahol Kup mellett kezdett füstölni az erdő, mert az aljnövényzet a nagy melegben tüzet fogott. A hétvégén vasárnap másodszor is kigyulladt a Kecskeméttől 12 kilométerre, a 44-es út melletti erdő.

A tűzoltóautók is elakadtak

Több tűzoltóautó is elakadt a többhektárnyi területen hétfőn ismét kigyulladt erdőben a Pest megyei Inárcs közelében. A tűzhöz hatvan tűzoltó 16 gépjárművel, a legmagasabb, ötös riasztással vonult, a rendőrség figyelmeztető táblákat rakott ki az autópálya két oldalán, a tűz közelében, a közlekedés lelassult.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint az aljnövényzetben pislákoló parázs éledhetett fel, ezért kapott lángra a vasárnapi tűz után megmaradt erdőrész az Inárcs és Kakucs közötti szakaszon. Az MTI helyszínen lévő tudósítója azt látta, hogy mintegy 500 méter hosszan lángolnak a fák és az aljnövényzet. A tűzoltók az útviszonyok és a hőhatás miatt nem tudják megközelíteni a tüzet.