Lehúzott roló mögött teáznak az izzadó betegek

Vágólapra másolva!
Álmodni se mernek légkondis kórtermekről a kórházak, helyette lehúzott rolókkal és ventilátorokkal próbálják enyhíteni a hőséget. A műtők általában légkondicionáltak, az operációkat viszont korábban kezdik, hogy a műtét utáni időszak ne a legnagyobb hőség idejére essen.
Vágólapra másolva!

"Minden ablakon van roló, azokat lehúzzuk, bezárkózunk a meleg elől" - mondta az [origo]-nak a budapesti Nyírő Gyula Kórház orvos-igazgatója. Ruff György szerint, ha ilyen nyarak lesznek a jövőben is, a kórház fenntartója hosszútávon nem tudja majd megspórolni a légkondik beszereltetését a kórtermekbe.

Addig marad a rolók lehúzása, a betegek óránkénti teáztatása, illetve egy klímás tanácsteremnek a megnyitása a betegek és látogatóik előtt. A hőség a műtéteket nem gátolja a Nyírőben: a műtők és az úgynevezett őrzők ugyanis légkondicionáltak, ezekben a helyiségekben állandóan 23 fok van.

Hasonló a helyzet a Baranya Megyei Kórházban is: a műtőkben és az intenzív osztályokon működik a légkondi, ezért műtétek nem maradnak el a kánikula miatt, csak igyekeznek az operációkat minél korábban kezdeni, hogy a műtét utáni időszak lehetőleg ne a legnagyobb hőség idejére essen - tudtuk meg a pécsi kórház orvos-igazgatójától.

Ebben a kórházban idejében felkészültek a hőségre: majdnem 40 darab ventilátort vettek, amelyeket beállítottak a kórtermekbe. "Vettünk sok ásványvizet a betegeknek, használjuk a sötétítőket és hajnalban szellőztetünk" - tette hozzá Grexa Erzsébet orvos-igazgató, aki szerint teljesen irreális, hogy a 600 ágyas kórházban a kórtermeket légkondicionálóval szereljék fel.