A korszellemhez igazítaná pártját Orbán

Vágólapra másolva!
Meghaladta az idő a hagyományos, bal-jobb politikai berendezkedést - mondta Tusványoson Orbán Viktor, aki szerint az új jobboldalnak egyszerre kell nemzetinek, demokratának, versenypártinak és szociálisnak lennie. A Fidesz elnöke szerint a középosztálynak össze kell fognia szegényekkel az oligarchia ellen, amit a baloldal képvisel. A kormányszóvivő szerint Orbán rárontott a baloldalra.
Vágólapra másolva!

Történelmi szövetséget kell kötnie Magyarországon a középosztálynak és a baloldal által magukra hagyott szegények világa között, a Fidesz küldetése, hogy ezt a szövetséget létrehozza - mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök szombaton az erdélyi Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján

Orbán szerint Európában újfajta korszellem van kialakulóban, a mai magyarországi politika azonban provinciális, kisszerű és dogmatikus. A pártelnök azt mondta, az 1968-as nyugati diáklázadásokkal egyfajta "kulturális ellenforradalom" zajlott le Nyugat-Európában, amely negyven éven keresztül az európai politika hátterét adta.

Ennek a szemléletnek a lényege az volt - vélte Orbán -, hogy a teljes szabadság eléréséhez meg kell szabadítani az egyént a közösségi természetű kötelékeitől: a nyelv, a származás és a nemi identitás kötelékétől. E gondolkodás kerete a morális relativizmus volt - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Európa azonban mára rájött arra - jelentette ki a pártelnök -, hogy a jövő politikáját más szellemi alapokra kell építeni, mert illúzió a közösségi kötelékektől való megszabadulás. Európa tehát eljutott oda, hogy felismerje: a totális szabadság eléréséhez nem kell lebontani minden falat - mondta a Fidesz elnöke, aki szerint az európai emberek ma már az erkölcsi relativizmus helyett fogódzókat és eligazodási pontokat keresnek.

Az új körülmények között Orbán szerint a politikai pártpaletta jobb- és baloldalra történő hagyományos felosztását is túlhaladta az idő. Kifejtette, hogy pártja ennek szellemében kezdte meg több évvel ezelőtt az átalakulást. Mint mondta, a magyarországi "új jobboldalon", azaz a "polgári-nemzeti térfélen" olyan pártnak kell kialakulnia, amely nemzeti a kultúravédelem és a gazdasági érdekvédelem szempontjából, demokrata, vagyis a népakarat érvényesítésére törekszik.

Az Orbán által felvázolt politikai erő versenypárti is, vagyis a biztosítja az érdem szerinti előrejutást a társadalomban. A legfőbb jellemzője ugyanakkor mégis az, hogy szociális, mert meg akarja védeni a társadalmat attól, hogy a piac és a haszonszerzés logikája szerint szervezzék meg az élet minden területét - mondta Orbán.

A mai magyar baloldal viszont szerinte internacionalista, számára teljesen lényegtelen a nemzeti dimenzió. A magyar baloldal autoriter gondolkodású, a "szakértői és modernizációs felsőbbrendűség" nevében nem engedi, hogy az emberek beleszóljanak a hatalmon lévők reformjaiba - mondta Orbán, hozzátéve, hogy az antiszociális baloldal a monopóliumok, a kiváltságos csoportok barátja.

Orbán szerint az új jobboldalnak kell felkarolnia a szegényeket, mert a baloldal lemondott róluk. Mint hangoztatta, történelmi megállapodásra van szükség a középosztály és a szegények 2-3 milliós világa között. "A Fidesz küldetése, hogy ezt a szövetséget létrehozza" - mondta Orbán, aki szerint ha ez nem történik meg, akkor a kiváltságait védelmező oligarchiák fognak a kiszolgáltatott helyzetben lévő szegényekkel szövetségre lépni a középosztállyal szemben.

"Orbán Viktor immár menetrendszerűen ráront a baloldalra, és kiátkozza a nemzetből azokat, akik másként gondolkodnak, mint ő" - reagált az ellenzéki párt elnökének beszédére Daróczi Dávid kormányszóvivő. Sajnos, így szokott ez történni március 15-én, október 23-án és immár hagyományszerűen minden tusnádfürdői találkozó alkalmával - mondta a Daróczi, hozzátéve: Orbán Viktor mondatai nem a csöndes többségnek, hanem a nemzeti radikálisoknak szólnak, nekik akar kedveskedni a radikális ellenzék vezére.