Bevállalt vitákkal biztatja magát az SZDSZ

Vágólapra másolva!
iNem is olyan rossz a helyzet, mint azt sokan gondolnák - biztatja magát az SZDSZ egy, a párt megrendelésére készült Medián-felméréssel. A kutatásból kiderül, hogy csak az emberek egy kis része utasítja el teljesen a reformokat, az SZDSZ pedig a biztos szavazók közt hatszázalékos támogatottságot élvez.
Vágólapra másolva!

"Miközben az MSZP erodálódott a reformok következtében, az SZDSZ nem" - mondta Horn Gábor, a liberális párt ügyvivője. Horn ezt a következtetést annak a közvélemény-kutatásnak az adatAiból vonta le, amelyet a Medián készített az SZDSZ megbízásából. A felmérés az általában szokásos ezerfős minta helyett háromezer ember megkérdezésével készült, így pontosabban mutatja a közhangulatot.

A június végén készült felmérés szerint a teljes népesség körében a Fidesz majdnem kétszer akkora (40 százalékos) támogatottságot élvez, mint az MSZP (21 százalék). A pártot választó, biztos szavazók közt is jelentős az ellenzék előnye: 58 százalék szavazna a Fideszre és csak 30 az MSZP-re.

A Medián adatai szerint a teljes népesség körében az SZDSZ és az MDF is 4 százalékon áll, míg az elkötelezett, biztosan szavazó választók közt a liberálisokat 6, a kisebbik ellenzéki pártot csak 3 százalék támogatja. A lakosság majdnem egyharmada, 29 százaléka egyetlen pártot sem támogat, vagy nem árulta el, kire szavazna.

"Az SZDSZ-nek mindig az a rossz, ha nem beszélnek róla" - mondta Horn, utalva arra a grafikonra, amely 2002 óta ábrázolja az SZDSZ támogatottságának változását. E szerint mindig akkor nőtt meg a liberálisok szimpatizánsainak aránya, amikor a párt valamilyen konfliktust - adóvita 2003-ban, államfőválasztás 2005-ben - vállalt.

A Medián vizsgálta reformok megítélését is: az eredmény azt mutatja, hogy a teljes népesség 40 százaléka (az SZDSZ-szavazók 65 százaléka) szerint szükség van a reformokra. Az összes választó fele (a liberális szavazók 29 százaléka) pedig úgy gondolja, szükségesek ugyan a változások, de nem úgy, ahogy a kormány csinálja. A népesség 8 százaléka szerint nincs szükség reformokra, és hasonlóan gondolkodik az SZDSZ-szavazók 7 százaléka is.

A reformokról szóló vita egyik kulcseleme az egészségbiztosítási rendszer átalakítása. A Medián eredményei szerint a teljes népesség 40 százaléka megtartaná a jelenlegi egységes állami biztosítási rendszert, 47 százaléka pedig az állami biztosító mellett tenné lehetővé a magánbiztosítók működését. A teljesen üzleti alapú rendszert csak az összes választó 7 százaléka támogatja, de az SZDSZ szavazói közül is csak 23 százalék választaná ezt.

A kutatás kitért a két koalíciós párt viszonyára is: az összes megkérdezett 14 százaléka szerint (az SZDSZ-szavazók 13 százaléka) úgy gondolja, hogy a pártok közt megoldhatatlan viták vannak, míg a 11 százalék szerint egyáltalán nincsenek nézeteltérések köztük. A teljes népesség 24 százaléka számít arra, hogy a koalíció felbomlik még 2010 előtt, míg az SZDSZ támogatóinak csak 7 százaléka tartja ezt reálisnak.