Ventilátorszerelőknek is betett a meleg

Vágólapra másolva!
A kánikulában húsz Volvo busz légkondicionálója mondta fel a szolgálatot, nem jár a Libegő, és a megolvadt aszfalt miatt leállt a villamosközlekedés a budapesti Bartók Béla úton. A deformálódott sínek miatt országszerte késnek a vonatok, a várható erős szél miatt elhalasztották a Balaton-átúszást is. Egy ventilátor-szerelő üzemben rosszul lettek a dolgozók, hiába raktak be plusz ventillátorokat.
Vágólapra másolva!

Húsz Volvo busz légkondicionálója állt le a hőség miatt csütörtök délutánra - közölte az MTI-vel Kiricsi Karola, a BKV Zrt. sajtószóvivője pénteken. A közlekedési vállalat már felvette a kapcsolatot a buszok gyártójával, és egyeztettek a szervizzel is a probléma miatt. A buszokba önszabályozó berendezést építettek be, amely megóvja a klímaberendezést a túlterheléstől és lekapcsolja, ha túlságosan meleg a kinti hőmérséklet.

A szóvivő szerint a hőség miatt szombaton még biztosan nem indul újra a csütörtökön leállított Libegő, amellyel a Zugligetről a János hegyre lehet eljutni. Ugyancsak a hőség miatt csütörtökön leállt a forgalom a fővárosi Bartók Béla úton, mert a villamosvágányokon közlekedő autóbuszok felhordták a megolvadt aszfaltot a sínekre. A vágányt naponta kétszer locsolókocsikkal hűtik.

A Budapest-Miskolc vasútvonalon Aszód és Gödöllő között az egyik vágány deformálódott, ezért lezárták. A vonatok 15-20 perces késésekkel közlekednek. Sebességkorlátozások érvényesek Celldömölk és Sárvár, Hegyeshalom és Rajka, Isaszeg és Gödöllő, Vámosgyörk és Ludas, Mezőkeresztes és Emőd, Soroksár és Kunszentmiklós-Tass, Szil-Sopronnémeti és Beled, Veszprém és Herend között. Nyíregyháza és Nyírbátor között 20 km/óra sebességre lassítanak a vonatok.

Késnek a vonatok, rosszul lettek a ventillátor-szerelők

Jelentős késésekre lehet számítani a Budapest-Cegléd vasútvonalon is, mert leszakadt egy felsővezeték a Kőbánya-teher pályaudvarnál. A vezeték helyreállításáig jelentős késések várhatók a Cegléd-szolnoki elővárosi, illetve a szegedi vonatoknál, mert a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között nem közlekedhetnek a vonatok.

A meteorológiai előrejelzések által jósolt erős szél miatt a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Balaton-átúszást is. Az új időpontról jövő csütörtökön döntenek.

Egy sülysápi ventilátor-összeszerelő üzemben leállt a termelés, miután a szalagnál dolgozók közül a meleg miatt többen rosszul lettek - közölte a cég vezetője, Bán Zoltán. Öt asszonyt kórházba kellett szállítani, a többi dolgozót hazaengedték. Az üzemben a szellőzőberendezések megfelelően működnek, további ventilátorokat is beállítottak, de a mérések szerint így is 34-35 fokos volt a ventilátor-összeszerelő csarnok hőmérséklete.

Több halálos áldozat külföldön

Legkevesebb tizenhárom ember halálát okozta a napok óta tartó kánikula Európa-szerte. Ausztriában egy fiatal nő szén-dioxid-mérgezésben halt meg zuhanyozás közben, mert a magas hőmérsékletek miatt nem távozott a helyiségből a füstgáz. Egy 56 éves férfi a tűző napon elaludt egy sétatéri padon Grazban, két idős férfi pedig otthonában halt meg a meleg miatt. Romániában hét halálos áldozatot szedett a kánikula e hét eleje óta, de Horvátországban és Bulgáriában is meghalt egy-egy ember a heves forróságban, Szlovákiában közben szintén egymás után dőlnek meg a hőségrekordok.