Ősztől újra lesz roma tanulmányi ösztöndíj

Vágólapra másolva!
Az egy évvel ezelőtt megszűntetetthez képest ugyan csak a feleannyi pénz lesz rá, de megint lesz roma tanulmányi ösztöndíj - írja a Népszabadság. A lap szerint a támogatást ősztől már nem elsősorban származás, hanem jó tanulmányi eredmény és rászorultság alapján ítélik oda.
Vágólapra másolva!

Újra tanulmányi ösztöndíjat hirdet roma diákoknak a kormány - írja a Népszabadság. A roma ösztöndíj tavaly szűnt meg, most új feltételrendszerrel újraszervezik. A régi rendszerben ugyanis gyakran előfordult, hogy a tanulásra kapott támogatást a megélhetésre fordították a szűkölködő családok, és a támogatás nem tett különbséget a hátrányos helyzetű és jobb módban élő romák között.

A cigány ösztöndíjat szeptembertől vezetik be. A hetedikesk és nyolcadikos általános iskolások és a gimnáziumba járók jó tanulmányi eredmény esetén 2007 végéig összesen 15 ezer forint támogatást kaphatnak, a kiemelkedő eredményt felmutatóknak húszezer jár majd. A felsőoktatásban nappali tagozaton tanuló roma diákok ennek a támogatsnak a többszöröséhez juthatnak hozzá. A külföldi felsőoktatási intázmányban tanulók 150 ezer forintot kapnak.

Az ösztöndíjra ugyanakkor a korábbinál képest fele annyi pénzt - 360 millió forintot - szánnak, és más lesz az odaítélés módja is: ha túl sok az ösztöndíjigény, akkor a jobb tanulók és a szociálisan rászorulók előnyt élveznek - derül ki a Népszabadság írásából.