Melegük van a méheknek, annyi a méztermésnek

Vágólapra másolva!
Csaknem felére csökken az éves méztermelés Magyarországon. A forró nyár miatt ugyanis vegyes virágmézből szinte egyáltalán nem termelnek a méhek. A méhészek vesztesége minimum 1,5 milliárd forint.
Vágólapra másolva!

"Olyan hosszú ideje van meleg, hogy a méhek azt hiszik, vége a nyárnak, és leálltak" - közölte Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Mindennek következtében idén csaknem felére csökken Magyarország éves méztermelése.

Évente átlagosan 20 ezer tonna mézet állítanak elő a hazai méhészek. Ennek fele akácméz, azt tavasszal már megtermelték a méhek, ám a másik felét a vegyes virágméz teszi ki. Az áprilisi repcemézet leszámítva ebből (napraforgó, hárs stb.) "nulla tonna lesz az idei termés" - közölte az egyesületi elnök. Bross Péter minimálisan 5-8 ezer tonna kiesésére számol.

A vegyes virágméz felvásárlási ára - miközben az eladási 800 forint - 300 forint kilónként. Vagyis 5 ezer tonnánál már 1,5 milliárdos kár éri a magyar méhészeket. Bross Péter szerint a jövőben ennél is nagyobb lehet a baj, ha tovább folytatódik a globális felmelegedés, hiszen a hazai gyümölcsök 80 százalékát a méhek porozzák be. Ha ez elmarad majd évek múlva a szélsőséges időjárás miatt, "az már nem csak a méhészeket érinti károsan, hanem mindenkit" - közölte az elnök.