Kommandósok őrzik a balástyai rém elítélőjét

Vágólapra másolva!
Életveszélyesen megfenyegették Csongrád megye egyik legismertebb bíróját, a balástyai rémet és más sorozatgyilkosokat korábban elítélő Kovalcsik Évát. A bírót éjjel-nappal kommandósok védik, ami ritkaságszámba megy Magyarországon. Az ügy részleteiről sem a bíróság, sem a rendőrség nem árul el szinte semmit.
Vágólapra másolva!

Két-három hete életveszélyesen megfenyegették Kovalcsik Évát, a Csongrád Megyei Bíróság tanácselnök bíróját - írta a Délmagyarország hétfői száma. A lap szerint a Szegeden élő bíró azóta állandó védelem alatt áll, fegyveres kommandósok kísérik a munkahelyére és onnan haza, sőt a bíróság épületében sem tévesztik szem elől.

Cseh Attila, a megyei bíróság szóvivője - a bírót meg nem nevezve - megerősítette az [origo]-nak, hogy az egyik tanácselnök bírójukat "ismeretlen figyelmeztette egy esetleges, személye elleni támadás veszélyéről". Mivel a bíró az elmúlt évtizedekben számos erőszakos, illetve "életelleni bűncselekményben" ítélkezett, ezért a szóvivő szerint "a fenyegetettség veszélye reálisnak látszik".

Cseh Attila mindössze annyit árult el, hogy a bíró "állandó személyi védelemben részesül", de ennek részleteiről "éppen az ő védelme érdekében" nem kívánt bővebben nyilatkozni a szóvivő. A helyi napilap ugyanakkor úgy tudja, hogy a bíró biztonsági okokból még a gépkocsiját sem hagyhatja a bíróságok és az ügyészségek számára a szegedi Széchenyi téren fenntartott parkolóhelyek valamelyikén, hanem a bíróság udvarán parkol.

A megyei rendőrkapitányságon megerősítették, hogy érkezett hozzájuk kérés, ami "indokolttá tette a személyi védelem elrendelését" - közölte Tuczakov Szilvána szóvivő. Az őrnagy hozzátette: helyi rendőrök védik Kovalcsik Évát, nem a fővárosból jöttek kommandósok. A bírósági szóvivőhöz hasonlóan részleteket Tuczakov Szilvána sem árult el: sem a védelem részleteiről, sem arról, hogy egyáltalán mióta őrzik a bírót.

Sorozatgyilkosokat ítélt el

Kovalcsik Éva, a Csongrád Megyei Bíróság tanácselnök bírája ismert ember Szegeden és környékén. Sőt, számos országos visszhangot kiváltó ügyben hozott ítéletet az elmúlt évtizedekben. Talán a legismertebb bűncselekményt ezek közül a balástyai rém néven elhíresült férfi követte el, aki hat nő meggyilkolását ismerte be. Szabó Zoltánt még 2004 őszén ítélte életfogytiglani fegyházbüntetésre Kovalcsik.

Egy évvel korábban szintén sorozatgyilkosok ügyében hozott ítéletet. Ekkor "nyereségvágyból, előre kitervelten, aljas indokból, társtettességben, több emberen elkövetett emberöléssel", valamint más bűncselekmények miatt ítélte életfogytiglanra Kruchió Tibort és Kocsis Lajost. A négy embert meggyilkoló Kruchió soha, míg társa legkorábban harminc év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Ritka a durva fenyegetés

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) adatai szerint tavaly 21 alkalommal fenyegettek meg Magyarországon bírót, vagy más bírósági alkalmazottat, ami némileg több mint amennyi 2005-ben volt. Az OIT sajtóosztályán visszamelékező munkatárs számára a legemlékezetesebb az volt, amikor egy bírónő kézzel rajzolt ábrát kapott, amely egy akasztott embert mutatott.

A tárgyalásokon olykor szokásos beszólásoknál durvább, írásbeli életveszélyes fenyegetés viszont ritka - idézte fel az elmúlt időszakot Sándor Zsuzsa, az OIT sajtófőnöke. Sándor mindössze egyetlen esetet tudott felidézni fejből, amikor emiatt valamely bíró személyes védelmét is el kellett rendelni. Varga Zoltánt kellett őrizni kommandósoknak, még a szerb bérgyilkos, Magda Marinkó ügyében.

Sándor emlékei szerint még akkor sem kellett elrendelni egyetlen bíró védelmét sem, amikor egy szélsőjobboldali honlapra feltették a zavargások résztvevőinek ügyét tárgyaló bírók nevét, címét és telefonszámát.