A szegényeket elriasztja a vizitdíj

Vágólapra másolva!
Leginkább a kevésbé iskolázottabbakat és az alacsony keresetűeket riasztja el a vizitdíj attól, hogy orvoshoz forduljanak. A GfK adatai szerint az emberek 11 százaléka nem tudja kifizetni a gyógyszereit - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A vizitdíj az emberek 18 százalékát befolyásolja, 15 százalék emiatt el is halasztja, hogy orvoshoz forduljon - állítja a GfK Hungária piackutató intézet legfrissebb fölmérése. Lantos Zoltán, az intézet egészségügyi divíziójának vezetője szerint a vizitdíj bevezetése még jobban megosztotta a társadalmat. A szakember mindezt adatokkal igazolja: azokra, akiknek még érettségijük sincs, különösen hat a díj, 23-28 százalékukat befolyásolja, illetve ennyien halasztják el emiatt a segítségkérést, míg a diplomásoknál ez az arány 9 százalék.

A jövedelemszintet tekintve is nagy az eltérés. A 90 ezer forintnál kevesebbet keresők 26 százalékát befolyásolja a vizitdíj. Azoknál, akik legalább 150 ezer forintot keresnek, csak 9 százalékban döntő szempont a fizetési kötelezettség.

Lantos Zoltán szerint azt nem lehet tudni, hogy vajon valóban a fölösleges orvosi látogatások maradnak-e el. "Látható, hogy egy réteg most sokkal jobban megfontolja, hogy elmenjen-e orvoshoz. Az, hogy fölöslegesen menne-e el, nem tudható, de az biztos, hogy a kevésbé egészségtudatos csoport lemond az orvosról. Azt viszont, hogy mindez okoz-e később még nagyobb kiadást annak révén, hogy így esetleg csak súlyosabb állapotban jutnak szakember elé, csak egy későbbi vizsgálat mutathatja meg" - mondja a kutató.

Más adat, szintén e fölmérésből: a lakosság 11 százalékának nincs elég pénze ahhoz, hogy megvegye a gyógyszereit. Ezt igazolják a patikák tapasztalatai is. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint tavasz óta folyamatosan csökken a forgalom, számításai szerint úgy tíz százalékkal.

"Abból, hogy kevesebb gyógyszer fogy, nyilván nem látható, hogy az elmaradtakat indokolt lett volna-e kiváltani, vagy sem, ez csak később lesz mérhető" - mondja Horváth Tamás.