Ingyenes HIV-szűrést javasol az MDF

Vágólapra másolva!
Az MDF arra szólítja fel az Egészségügyi Minisztériumot, hogy támogassa az ingyenes HIV-szűréseket a nagy ifjúsági fesztiválokon - mondta Pettkó András MDF-es politikus szombaton. A tárca szerint aggodalomra nincs ok, a szakértők szerint viszont egyre kevesebb pénz jut ilyen célokra.
Vágólapra másolva!

"A Magyar Demokrata Fórum nyílt levélben szólítja fel az egészségügyi tárcát, hogy a nagy ifjúsági rendezvényeken biztosítson a fiatalok számára felvilágosítással egybekötött, önkéntes és ingyenes AIDS-szűrési lehetőségét" - közölte Pettkó András.

A Magyar Demokrata Fórum számára érthetetlen, hogy az egészségügyi kormányzat miért nem támogatja a hatékony szűrőprogramokat, miért vonult ki teljesen a fiatalok rendezvényein történő AIDS-szűrésből, amikor szakemberek szerint évek óta ez az egyetlen valóban hatékony, fiatalok tömegeit megmozgató, interaktív prevenciós tevékenység - emelte ki a politikus. Pettkó András rámutatott: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a tanácsadással egybekötött ingyenes szűrővizsgálat az egyik leghatékonyabb megelőzési módszer AIDS leküzdésére.

A Sziget fesztiválon 2000 óta végeznek szűrővizsgálatot és felvilágosítást a Szent László Kórház önkéntesei. Évente több száz fiatal szűrését végezték el. Magyarországon 1985-2006 között mintegy 1400 HIV-fertőzöttet regisztráltak. Ezzel az országban - Szlovákiához és Csehországhoz hasonlóan - még mindig viszonylag alacsony a fertőzöttek száma. Bár egyre több heteroszexuális, főként fiatal nő betegszik meg, továbbra is a homoszexuálisok körében a legelterjedtebb a HIV-fertőzés.

"Szeretnénk megnyugtatni a képviselő urat, a tárca támogatja az ingyenes HIV-szűréseket, így természetesen az idei Sziget fesztiválon is lehetőség lesz ezeknek a szűréseknek az elvégzésére" - válaszolt rövid közleményében az Egészségügyi Minisztérium.

Kétmillió forinton múlhat az idei HIV-szűrés

Kétmillió forintra lenne szükség ahhoz, hogy idén is legyen ingyenes HIV-szűrés a Sziget fesztiválon - mondta Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság titkára, az eddigi szűrést végző Szent László Kórház orvosa. Ha a jövő hétig nem kapnak támogatást a minisztériumtól, akkor elmarad a szűrés, mert a teszteket külföldről kell beszerezniük - mondta Újhelyi Eszter. A kétmillió forintos költség tartalmazza az eszközök árát, a szállítási költségeket és a tizenegy helyszínen dolgozó munkatárs fizetését is - tette hozzá.

Az egészségügyi tárca évente húszmillió forintot biztosít HIV/AIDS megelőzésre. A pénzt az Országos Egészségfejlesztési Intézet osztja szét, a szigetes szűrést azonban nem támogatták - mondta Újhelyi Eszter. Hozzátette: nemzetközi támogatást is megpróbáltak kérni, sikertelenül. Az elmúlt években magáncégek segítségével valósulhatott meg a szűrés, a korábbi szponzorok azonban idén közölték: nincs pénzük a támogatásra - mondta a szakértő.

Miközben az elmúlt évben a statisztikák szerint éves összehasonlításban minden eddiginél több HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, az MTI-nek korábban nyilatkozó szakértők szerint egyre kevesebb figyelem és pénz jut felvilágosításra, pedig a minél korábbi prevenció lenne az egyik legfontosabb eszköz a halálos kór terjedésének megakadályozására.