Korlátozzák a VI. kerületi éjjel-nappalik nyitva tartását

Vágólapra másolva!
Vasárnaptól nem tarthatnak nyitva a VI. kerületi éjjel-nappali üzletek este 11 óra és reggel 6 óra között - erről a terézvárosi önkormányzat hozott rendeletet a lakók panaszaira hivatkozva, a bolttulajdonosok ugyanakkor tiltakoznak a nyitva tartás korlátozása ellen.
Vágólapra másolva!

Verók István, VI. kerületi polgármester elmondta: a terézvárosi önkormányzat képviselő-testülete június 21-ei ülésén fogadta el azt a rendeletet, amely szerint az alkoholtartalmú italokat árusító üzletek - a vendéglátóhelyeket kivéve - este 23 óra és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva. A rendelet július 15-én lép hatályba és a 14 kerületi üzletet érint - tette hozzá.

Szerinte azért kellett ilyen döntést hozni, mert állandó lakossági panaszok érkeztek arról, hogy éjjel, a szórakozóhelyekről kijövő fiatalok az éjjel-nappali üzletek előtt randalíroznak, hangoskodnak, ami miatt a rendőrséget is többször ki kellett hívni.

Ez egy "lakosságcentrikus" döntés volt - hangsúlyozta Verók István, akihez elmondása szerint tiltakozás még nem érkezett ebben az ügyben. A polgármester arról nem tudott beszámolni, hogy a boltosokat mikor értesítették a rendeletről, mert mint mondta, ez a jegyző hatáskörébe tartozik.

Papp András, az egyik érintett bolt vezetője a távirati irodának nyilatkozva felháborítónak nevezte a döntést, amellyel kapcsolatban több bolttulajdonossal együtt pénteken személyesen viszik be tiltakozó levelüket a polgármesternek.

Az üzletvezető sérelmezte, hogy a rendeletről szóló értesítést csak csütörtök délelőtt kézbesítették, így semmilyen felkészülési lehetőséget nem biztosítottak számukra. Szerinte ilyen rövid idő alatt lehetetlen a szükséges biztonsági eszközökkel ellátni az éjjel-nappalikat, amelyekben - mivel mindig nyitva vannak - nincsenek megfelelő rácsok és riasztók.

Papp András elmondta: ha nincs más út, akkor személy szerint inkább abba egyezne bele, hogy csak az alkoholtartalmú italok forgalmazását korlátozzák éjjel. Mint mondta, az ő boltjában az árukészletnek csak a hat százalékát teszik ki a szeszesitalok, így ebből a szempontból is aránytalannak tartja, hogy a vasárnaptól életbe lépő rendelet szerint be kell zárniuk éjszaka.

A kerületi rendelet függelékében hivatkoznak a szabálysértésekről szóló 1999-es kormányrendeletre és a kereskedelemről szóló 2005-ös törvényre, amelyek szerint 50 ezer forintos pénzbírsággal sújtható az, aki nem tartja be az üzletek nyitvatartási idejével kapcsolatos jogszabályokat, sőt a kereskedelmi hatóság az üzlet azonnali bezáratásáról is dönthet. A szankciókat hatósági eljárás keretében a jegyző, illetve jogszabályi felhatalmazás alapján a fogyasztóvédelmi felügyelőség is alkalmazhatja.