Harmadszor is nekifutnak az atompernek

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ítélőtábla eljárási hibákra hivatozva ismét visszautalta első fokra az úgynevezett atomper tárgyalását. Az immár harmadik elsőfokú eljárásban leghamarabb ősszel születhez döntés, csak ekkor derül ki, van-e joga az Energia Klubnak megismerni, milyen kockázatokkal járt a sérült nukleáris fűtőelemek kiemelése a 2003-as paksi üzemzavar után.
Vágólapra másolva!

Harmadszor is le kell folytatni az elsőfokú bírósági eljárást az Energia Klub és az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) közti atomperben. A Fővárosi Ítélőtábla nem változtatta meg a Fővárosi Bíróság korábbi döntését, hanem eljárási hibákra hivatkozva újra elrendelte az elsőfokú tárgyalást.

A pert még 2005. februárjában indította az Energia Klub az OAH ellen, hogy a hivatal hozza nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyek a Paksi Atomerőműben 2003. április 10-én történt baleset után, a kármentesítési eljárás engedélyezése során keletkeztek. A civil szervezet elsősorban arra kíváncsi, hogy milyen kockázatokat mérlegelt a hivatal, amikor engedélyezte a sérült nukleáris fűtőelemek kiemelését.

Az Energia Klub szerint a kért dokumentumok közérdekű adatok, hiszen fontos környezeti információkat tartalmaznak, míg az OAH és a perbe az alperes oldalán beavatkozó Paksi Atomerőmű Zrt. szerint üzleti titokról van szó. A Fővárosi Bíróság (a második elsőfokú eljárásban) idén februárban kihirdetett ítéletében részben az Energia Klubnak adott igazat, és kötelezte a hivatalt, hogy a dokumentumok egy részét adja át.

A döntés ellen mindkét fél fellebbezett, a csütörtökön megszületett döntés értelmében pedig ősszel, az ítélkezési szünet után a Fővárosi Bíróság egy új tanácsának meg kell ismételnie az eljárást. Az ítélőtábla indoklásában kimondta, hogy a kért adatok közérdekű környezeti információk lehetnek, és az adatkezelőnek (a hivatalnak) kell bizonyítania, hogy jogszerűen tagadta meg a kiadásukat. Erre azonban lehetőséget is kell neki biztosítani: az ítélőtábla szerint az új eljárásban szakértőt is meg kell hallgatni.

Az Energia Klub a kármentesítési eljárás mellett egy másik perben azokat a dokumentumokat is szeretné megkapni, amelyek alapján az OAH a 2. blokk újraindítását engedélyezte. Ez a per 2004 szeptembere óta húzódik, a második másodfokú ítélet ősszel várható.