Nyomoznak a melegfelvonuláson történt incidensek miatt

Vágólapra másolva!
A rendőrség nyomozást rendelt el a melegfelvonuláson történt incidensek miatt. A BRFK közösség elleni izgatás miatt indított eljárást, miután az SZDSZ ifjúsági szervezetének elnöke feljelentést tett. A szombati meleg büszkeség napján rendezett felvonulást tiltakozók zavarták meg: tojásokkal dobálták, lefényképezték és szidalmazták a felvonulókat.
Vágólapra másolva!

A rendőrség elrendelte a nyomozást Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnökének feljelentése alapján - közölte a BRFK. Léderer a melegfelvonuláson történt incidensek miatt fordult a hatósághoz. A rendőrség közleménye szerint közösség elleni izgatás miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen. A nyomozásba a VI. és VII. kerületi ügyészség is beszállt. Az eljárás része az interneten megjelent felvételek és az ott elhangzottak elemzése.

Az SZDSZ Új Generáció azért tett feljelentést, mert az SZDSZ-hez hasonlóan "nem támogatja a gyűlöletbeszéd elleni törvény megalkotását, és ezzel az akcióval is azt próbálják bizonyítani, hogy a közösség elleni izgatás tényállása is megfelelő szankcionáló eszköz" - fogalmazott Léderer. Azt mondta, azok nevében tesz feljelentést, "akiket mélységesen felháborít, hogy ma Magyarországon egy két-háromszáz fős csürhe bármit megengedhet magának".

Szerinte a felvonuláson elhangzott ijesztő és gyűlöletkeltő rigmusok után tettlegesség is történt, a résztvevőket nemcsak tojásokkal, hanem homokkal töltött zacskókkal, sörösüvegekkel is dobálták, és ez veszélyeztette a másságukat nyíltan felvállaló ünneplők és velük szimpatizálók testi épségét. Léderer András úgy vélte, a gyűlöletbeszéd vezetett közvetlenül az erőszakhoz, ezért azt reméli, hogy a rendőrség nemcsak az erőszakoskodókat, hanem az ellentüntetést összehívó szervezeteket is vétkesnek fogja találni az atrocitások miatt.

A szombati meleg büszkeség napi felvonulást végigkísérték a Jobbik és a Magyar Nemzeti Front tagjai, illetve a velük szimpatizáló ellentüntetők, közben folyamatosan provokálták a felvonulókat, fénykép-, illetve videofelvételeket készítettek róluk, valamint tojásokkal dobálták őket.