A Fidesz eltörölné a kampánycsendet

Vágólapra másolva!
Hétpontos javaslatot dolgozott ki a Fidesz a kampányok és a pártok finanszírozásának átalakítására. Ebben többek között javasolják a fizetett politikai hirdetések és a kampánycsend megszüntetését.
Vágólapra másolva!

Ősszel nyújtja be a parlament elé a kampány- és pártfinanszírozásról szóló javaslatát a Fidesz - jelentette be Nyitrai Zsolt képviselő. A párt azt szeretné, ha az új szabályok már a Fidesz kezdeményezte népszavazás idején érvényben lennének.

A Fidesz azt javasolja, hogy legyenek egységesek a különböző választásokra vonatkozó szabályok, emellett szűnjön meg a politikai reklám, vagyis ne legyenek fizetett politikai hirdetések. A javaslatban az is szerepel, hogy meg kell alkotni egy törvényt a közvetlen politikai tájékoztatásról, be kell vezetni a kampányszámla intézményét, eltörölni a kampánycsendet és megtiltani, hogy a kormány és a kormánytagok közpénzen kampányoljanak.

A Fidesz szerint a politikai reklámok megszűnésével jelentősen csökkennének a kampánykiadások, és erősödnének a demokratikus alapjogok is, hiszen fizetett politikai hirdetések nélkül felértékelődik a választópolgárok közvetlen tájékoztatásának, a vitaműsoroknak és fórumoknak a jelentősége. Ha nem lesz politikai reklám, meg kell alkotni a közvetlen politikai tájékoztatásról szóló törvényt - jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Daróczi Dávid kormányszóvivő a fideszes javaslatra reagálva azt mondta: a kormány újból benyújtja a kampányfinanszírozás átalakítására vonatkozó javaslatát az Országgyűlésnek, és ezután vizsgálják meg a Fidesz hétpontos indítványát. A kampányfinanszírozás átalakítása ugyanis legutóbb májusban került elő, akkor a kormány hozta szóba. A legfontosabb az volt, hogy a kormánypártok elfogadták volna azt az ellenzéki javaslatot, amely megtiltaná a kormánynak, hogy választási időszakban közpénzből folytasson propagandát.

Májusban már tíz hónapja feküdt a parlament előtt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium javaslata a párt- és a választási törvény módosításáról. A javaslatról az Országgyűlés már régen lefolytatta a vitát, módosító indítványokat nyújtottak be, de hónapokon át nem nyúltak hozzá. A kampányszámla ebben a javaslatban is szerepelt.

A pártok között egyetértés van arról, hogy új szabályok kellenek a kampányfinanszírozásra, mert a jelenlegi törvény mindenki szerint betarthatatlan: e szerint elvileg legfeljebb 386 millió forint lehet egy-egy kampány költsége, ennél azonban valójában sokkal többet fordítanak rá. Szerdán viszont Nyitrai Zsolt erről azt nyilatkozta: a Fidesz nem támogatja, hogy emelkedjen a képviselőnkénti egymillió forintos keret, amelyet országgyűlési választási kampányra jelenleg fordítani lehet. Szerinte, ha kikerülnek a rendszerből a fizetett politikai hirdetések, akkor ez az összeg elegendő.