Kamera rögzíthette a fideszes igazoltatását

Vágólapra másolva!
Vizsgálják a nyomozók, rögzítette-e térfigyelő kamera Lengyel Zoltán igazoltatását, amelyről teljesen eltérően számol be a rendőrség, illetve a fideszes képviselő. Az iratok nélkül autózó politikus azt állítja, kirángatták a kocsijából, és bántalmazták, emiatt lehet, hogy feljelentést tesz. A helyi rendőrőrs vezetője viszont ezt már megtette, mert a rendőrök szerint Lengyel Zoltán volt erőszakos. Azt egyelőre nem erősítették meg, hogy a képviselő pofon vágta az egyik rendőrt.
Vágólapra másolva!

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja, hogy Lengyel Zoltán fideszes országgyűlési képviselő igazoltatását rögzítette-e térfigyelő kamera - tudta meg az MTI a főügyészség vezetőjétől, Keresztes Imrétől kedden. Mivel közterületen történt a cselekmény, kötelességszerűen vizsgálni kell, hogy van-e olyan térfigyelőkamera-felvétel, amely bizonyítékot jelenthet - mondta, de konkrét bizonyítási eszközt nem árulhat el a nyomozás érdekében.

A Népszabadság szerint az eset helyszínén nem működik egyetlen térfigyelő kamera sem, a közeljövőben telepítenek néhányat. A Népszava viszont azt írta, hogy a képviselőt némi dulakodás után bekísérték a helyi kapitányságra, ahol megpróbált "saját magában kárt tenni", és ezt a lap információi szerint egy rendőrségi videofelvétel is bizonyítja.

Útlevelével végül igazolta magát

Lengyel Zoltánt vasárnap éjjel, 11 óra körül igazoltatták Budapesten, az Alagút utcánál. A fideszes képviselő azt állítja, hogy autóját három, a képviselő elmondása szerint azonosító számot nem viselő rendőr állította meg. Nem voltak nála papírok, ezért telefonon felhívta egyik közeli hozzátartozóját, hogy ezeket vigye a helyszínre. Elmondta, hogy a rendőrök ezután kirángatták autójából, letépték kezéről fémszíjas óráját, a földre teperték és fojtogatták, majd az I. kerületi rendőrkapitányságra vitték. Lengyel Zoltán ott tudta magát igazolni az időközben odaérkező hozzátartozója által bevitt útlevelével. Sérüléseiről látleletet készíttetett.

Arra a kérdésre, hogy hivatkozott-e mentelmi jogára, illetőleg közölte-e a rendőrökkel, hogy országgyűlési képviselő, Lengyel Zoltán azt válaszolta: megemlítette, de a helyszínen nem tudta ezt igazolni, mivel csak az országgyűlési parkolásra jogosító kártyája volt kocsijában. Hozzátette, szándékában áll feljelentést tenni az őt bántalmazó rendőrök ellen, kedd délelőttig az ügyészség tájékoztatása szerint ezt nem tette meg.

Meg nem erősített pofon

Ezzel párhuzamosan az ügyben az I. kerületi rendőrkapitányság vezetője feljelentést tett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt. A rendőrkapitány az ügyészségnek megküldte az intézkedésről készült rendőri jelentéseket. Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője szerint egy rendőr sértettről van szó, de a konkrét erőszakos cselekedettel kapcsolatban annyit mondott: "többen rákérdeztek, hogy pofon volt-e, ezt nem tudom megerősíteni".