Hazájában csukatnák le a Leányfalun gázoló írt

Vágólapra másolva!
A magyar igazságügyi tárca kérni fogja az ír hatóságokat, hogy hajtsák végre a börtönbüntetést azon az ír állampolgárságú férfin, aki hét évvel ezelőtt halálra gázolt két kisgyereket Magyarországon. A férfi átadását kérte Magyarország, de az ír bíróság ezt megtagadta. Az új kérés teljesítése sem garantálható.
Vágólapra másolva!

Az ír Legfelsőbb Bíróság július 3-án hagyta helyben azt a januári bírósági döntést, amely szerint Írország nem adja át Magyarországnak azt az ír állampolgárságú férfit, aki hét évvel ezelőtt halálra gázolt Magyarországon két kisgyereket. Az egyik ír biztosítási cégnek dolgozó Ciaran Tobin szabálytalanul vezetett, ezért három év végrehajtandó szabadságvesztést kapott 2002-ben, ő azonban akkor már Írországban tartózkodott.

Az ír Legfelsőbb Bíróság döntése végleges, ellene fellebbezni nem lehet - erősítette meg az [origo]-nak az ír sajtóban megjelent híreket a magyar igazságügyi minisztérium. A tárca ugyanakkor nem hagyja annyiban a dolgot. "Az igazságügyi és rendészeti miniszter döntése szerint kérni fogjuk az illetékes ír hatóságot arra, hogy Írország hajtsa végre a Ciaran Tobinra kiszabott szabadságvesztés büntetést" - közölte a minisztérium az [origo]-val.

A tárca nemzetközi jogi főosztálya kérdésünkre annyit még elmondott, hogy ez egy újabb procedúra kezdetét jelenti, amelynek során Írország dönteni fog arról, végrehajtja-e a büntetést vagy sem. Hogy ez mennyi ideig tarthat, arra vonatkozóan nem bocsátkozott becslésekbe a minisztérium. Az [origo]-nak korábban - még a minisztérium döntése előtt - nyilatkozott az ügyben a Pest Megyei Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője, Miszori Zoltán, aki kétségesnek tartotta, hogy az ír hatóságok átvennék, illetve végrehajtanák a büntetést.

Az igazságügyi minisztérium emlékeztetett arra is, hogy továbbra is fennmarad a Ciaran Tobin ellen elrendelt nemzetközi körözés. Így ha elhagyja Írország területét, akkor más államban elfoghatják és átadhatják Magyarországnak. Erre azonban csak akkor van esély, ha felfigyelnek rá a hatóságok, tehát igazoltatják vagy ellenőrzik az útlevelét.

Ciaran Tobin 2000 áprilisában gázolt halálra két kisgyereket Leányfalun. Gondatlanságból elkövetett, halált okozó közlekedési baleset miatt három év végrehajtandó szabadságvesztést kapott 2002-ben. A büntetését a fellebbezést követő másodfokú eljárásban 18 hónapra csökkentették. A férfi azonban 2000 novemberében elhagyta Magyarországot családjával együtt, így a magyar hatóságok nem tudták végrehajtani rajta a büntetést. Az átadásról szóló tárgyalás során a férfi azt állította, hogy nem szökött el Magyarországról, hanem egyszerűen csak lejárt a megbízatása, az ír bíróság pedig elfogadta ezt az érvelést.