Kimerevítette magát a rendőrökkel hadakozó képviselő

Vágólapra másolva!
Homlokegyenest másként írja le a rendőrség, illetve az érintett, hogyan történt Lengyel Zoltán fideszes képviselő vasárnap esti igazoltatása. Lengyel állítja, 30-szor ütötték, rúgták meg a járőrök, miközben ő passzív ellenállást tanúsított, a BRFK szerint viszont a politikus felpofozta az egyik rendőrt, obszcén szavakat használt, és azt ordította, kirúgatja őket. Talán csak annyi stimmel, hogy az iratok nélkül autózó férfi a parlamenti parkolókártyáját mutogatta, és végül a helyi rendőrőrsön kötött ki. Mindkét fél feljelentette a másikat.
Vágólapra másolva!

Részletesen ismertette kedden a BRFK, hogy a rendőrségi jelentések szerint hogyan történt Lengyel Zoltán fideszes képviselő igazoltatása, aki azt állítja, vasárnap este bántalmazták a rendőrök. Gyakorlatilag minden lényeges ponton ellentmond egymásnak, ahogy Lengyel Zoltán rögtön az eset után beszámolt a sajtóban a vele történtekről és ahogy a rendőrök leírták a történteket.

A BRFK szerint a rendőrök a Clark Ádám tér felől, az Alagúton át nagy sebességgel érkező személygépkocsit állították le. A sofőrnél - aki rövidnadrágot és pólót viselt - semmilyen személyazonosságát igazoló irat nem volt, mindössze egy "Országgyűlési Képviselők Parkolási Engedélye" feliratú parkolókártyát mutatott fel. Ezt Lengyel is elismerte, bár szerinte az előtte haladó "elég lassú" autó miatt nem is hajthatott gyorsan. Mint mondta, papírjainak hiánya miatt telefonon felhívta egyik közeli hozzátartozóját, hogy ezeket vigye a helyszínre.

Mindegyikük a másik nevét akarta tudni

A rendőrjárőrök szerint a politikus a mentelmi jogára hivatkozott, és jelezte, hogy ezzel élni is kíván. Mikor megkérdezték a nevét, nem volt hajlandó közölni - mondván, akkor le kellene mondani e jogáról -, így nem tudták ellenőrizni, valóban képviselő-e. Lengyel viszont azzal indokolja nevének elhallgatását, hogy a rendőrökön nem volt azonosító jelvény, vagy "legalábbis nem látszott a rajtuk lévő láthatósági mellény miatt", ezért úgy gondolta, amíg nem igazolják magukat, ő sem fogja. Ráadásul azt állítja, maga javasolta a rendőröknek, hogy miután megmutatják az azonosító jelvényüket, írjanak papírt arról, hogy lemond a mentelmi jogáról.

"Az igazoltatott olyan obszcén szavakkal illette a rendőröket, amelyek nem tartoznak egy átlagos intézkedés szótárába" - olvasható a rendőrség közleményében. Végül a rendőrök közölték Lengyellel, hogy ha nem tudja magát igazolni, akkor előállítják, amire ismét "minősíthetetlen hangnemben reagált". A rendőrök szerint ráadásul megpróbált elmenekülni: felbőgött a kocsi motorja, ezért akarták feltartóztatni. Lengyel ezt is határozottan tagadja, mint mondta, nem is tudná felbőgetni kocsija motorját, mert nem mechanikus váltó van benne.

Passzív ellenállás kontra pofon

Ekkor alakult ki köztük dulakodás, a képviselő megütötte az egyik rendőrt - derül ki a hivatalos közleményből. Lengyel ezt tagadja, úgy fogalmaz: passzív ellenállást tanúsított, amit a következőképpen írt le: kimerevítette magát, hogy ne tudják a rendőrautóba betuszkolni, és amikor a rendőrkapitányságra kísérték, akkor sem működött együtt a rendőrökkel. Szerinte egyébként azért alakult ki dulakodás, mert a rendőrök kirángatták autójából, letépték kezéről fémszíjas óráját, a földre teperték, és fojtogatták is.

A rendőrségi közlemény szerint a politikus az intézkedés során azt mondta: "jól jönnek majd a sérülések, kirúgatlak titeket", majd miközben gyalog bekísérték, azt kiabálta: "országgyűlési képviselő vagyok, bántalmaznak a rendőrök". Amikor beértek, a földre vetette magát, úgy tett, mintha elájult volna, Lengyel szerint viszont azért esett össze pár másodpercre mert addigra már olyan rossz állapotban volt, és ezt a rendőrkapitányságon működő megfigyelőkamera igazolni is fogja.

Elnézést kért rokona a viselkedése miatt

A férfi iratait végül egy hölgy behozta a kapitányságra - ezt a képviselő is megerősítette -, aki a rendőrök szerint elnézést is kért Lengyel viselkedéséért, akit ekkor elengedtek. A BRFK jelezte: bizonyítékaik vannak arra, hogy az eset a közleményben leírtak szerint történt, a rendőrök eljárása törvényes volt, és arányosan alkalmaztak testi kényszert. Abban az egyben egyetértenek, hogy a képviselő alkoholt nem fogyasztott, negatív lett a vérvizsgálat.

Az eljáró I. kerületi rendőrkapitányság vezetője azonnal feljelentést tett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt. Kedden délután az ilyen esetben illetékes Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, Keresztes Imre azt közölte: már el is rendelték a nyomozást, mert a beérkezett jelentéseket gyorsan értékelni tudták. Hozzátette viszont, hogy a mentelmi joggal rendelkező személy ellen csak akkor folytatható nyomozás, ha ezt a jogát felfüggesztették, ehhez viszont bizonyítékokat kell gyűjteni. Az ügyészségnek erre két hónapja van az eljárási szabályok szerint.

Lengyel Zoltán közölte, hogy hétfőn feljelentést tett a történtek miatt, bár a rendőrség panaszirodája szerint ez kedd hajnalban történt meg. A politikus kedden nyilvánossá tette feljelentésének tartalmát, ebben az áll: háromszor került földre a bilincselés során, és 30-szor ütötték vagy rúgták meg rendőrök.