Állatkertben végezheti a szökevény piton

Vágólapra másolva!
Bizonytalan a plébános macskáját fenyegető szökős kígyó sorsa, mert a hivatásos állatbefogó nem adja oda az érte jelentkező férfinak, mert szerinte nincs szabályos engedélye a hüllő tartására. A piton gazdája viszont azt állítja, regisztrált kígyóról van szó, aki életében most először lógott meg. A szökevény így végül az állatkertben köthet ki.
Vágólapra másolva!

Összeveszett az állatbefogó és a tulajdonos azon a kígyón, amelyet pár nappal ezelőtt találtak a XIX. kerületben. Az állat gazdája, Helle László azt állítja, hogy a rendőrség által riasztott állatbefogó nemcsak elcsípte a hüllőt, hanem meg is tartotta, többszöri kérése ellenére sem hajlandó neki visszaadni. Az állatot befogó Both László szerint azonban a férfi nem rendelkezik minden engedéllyel, ami egy ilyen veszélyes állat tartásához szükséges, ezért nem adta neki oda.

Szerda hajnalban egy templom előtt találtak rá a 3,5 méter hosszú kígyóra, amint éppen farkasszemet nézett a plébános macskájával. A kiérkező rendőrség Both László állatbefogót hívta ki, aki elkapta, majd saját telephelyére szállította a szökevényt. Az [origo]-nak a szalagos tigrispiton gazdája, Helle László azt mondta: az állatot a sajtóban megjelent információkkal ellentétben nem elengedte, hanem az megszökött tőle, és amint ezt észrevette, jelentkezett érte a rendőrségen, majd az állatbefogónál.

Orvosi vizsgálatra vár a piton

A férfi azt állítja, hogy a rendőrség el is rendelte tulajdonának visszaadását, ezt a XIX. kerületi kapitányság egyelőre nem erősítette meg, folyamatban lévő ügyről pedig nem is adhattak felvilágosítást. Helle azonban hiába jelentkezett Both Lászlónál a Filo nevű kígyóért, azt a választ kapta, hogy már leadta az állatkertben. A Fővárosi Állatkertben viszont nem tudtak a hüllőről, ezt hétfőn kérdésünkre ismét megerősítették.

Both Zoltán az [origo]-nak tagadta, hogy az állatkerthez irányította volna a nála jelentkező férfit, mint mondta, a hüllő visszaadásához be kell mutatni a veszélyes állatok tartására vonatkozó engedélyt. A piton jelenleg a telephelyén van, és csak azután viszi be az állatkertbe, miután átesett egy orvosi vizsgálaton. Elmagyarázta, hogy ehhez a kígyónak ürítenie kellene, ahhoz viszont meg kellene etetni, de ezt eddig nem tette meg, így nem tudja, mikorra kerülhet a Fővárosi Állatkert felügyelete alá. "Én elvégeztem a munkámat, amit egyébként még ki sem fizetett a rendőrség" - tette hozzá.

A tulajdonos felelőtlen volt az állatbefogó szerint

Az állatbefogó szerint nem alkalmas egy ilyen veszélyes kígyó tartására az, akitől meg tudott szökni, mert a szabályok szerint "hermetikusan lezárt helyen kellene tartani". Helle László viszont azt állítja, hogy miután megvásárolta Filót, előírás szerint regisztráltatta a természetvédelmi hatóságnál, csakhogy ez Both Zoltán szerint kevés, mindenképpen szükség van az illetékes nemzeti park engedélyére is, mivel veszélyes állatról van szó.

Nem igaz, hogy egy fenevadról van szó, ami akár egy csecsemőt is megölhetett volna - reagált a sajtóban megjelent információkra Helle. Szerinte a kígyó - aki hét éve él nála - még a plébános macskájára sem volt veszélyes, mert bár 3,5 méter hosszú, de még nem nőtt meg annyira, hogy a száján akár egy macska méretű állat beférne. Elmondta, hogy teljesen szelíd, vele szokott aludni. Bezárva, de szabadon tarja a lakásban, csak etetéskor teszi a terráriumába.

Négy éve laknak a kispesti lakásban, eddig nem volt gond, ezúttal viszont a kígyó úgy tudott meglógni, hogy a bejárati ajtó feletti, nyitva hagyott kisablakon kinyomta a szúnyoghálót. A férfi éjszaka dolgozott, hajnali négykor ért haza, ekkor vette észre, hogy hűlt helye a hüllőnek, amely este hétkor még megvolt. Az állatnak végül a templomig sikerült is eljutnia, ez Helle László szerint légvonalban nagyjából 100 méterre van a lakásától.