Keressük a névtelenül hibázó rendőri vezetőket

Vágólapra másolva!
Nevek nélkül hozta nyilvánosságra a rendőrség az október 23-ai zavargások rendőri kezeléséről szóló vizsgálati jelentést. A Papp-jelentés megállapítja, hogy a magasabb vezetők, irányító parancsnokok is követtek el szakmai hibákat. Az adatvédelmi biztos szerint az érintett vezetők neve, rendfokozata nyilvános, ezért az [origo] kikérte adataikat.
Vágólapra másolva!

A pénteken nyilvánosságra hozott Papp-jelentés szerint "a hatályos jogszabályok és belső normák betartásában - elsősorban magasabb vezetői, irányító parancsnoki szinten - elkövetett szakmai hibák hozzájárultak ahhoz, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság az eseményeket nem minden esetben tudta kellő mértékben uralni, és hatékonyan kezelni".

A jelentés az ORFK megbízásából készült, és a Papp Károly dandártábornok vezette bizottság dolgozta ki. A dokumentum végkövetkeztetése, hogy alapvetően törvényesen járt el a rendőrség - ugyanakkor oldalakon keresztül sorolja az elkövetett hibákat. A szövegből azonban a megemlített rendőrök nevét kihúzták.

Az ORFK sajtóosztályán az [origo]-nak azt mondták: a dokumentum teljes változatát hozták nyilvánosságra, csupán azokat a neveket vették ki, melyek nem publikusak. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint viszont az érintettek neve, rendfokozata nyilvános, hiszen a rendőrök feladatellátásával összefüggő információról van szó - mondta az ombudsman az [origo] kérdésére.

Az országos rendőrfőkapitány helyettesének, Szabadfi Árpádnak titkárságán azt mondták: kérdéseinkre kedden adnak választ, de előbb maguk is kikérik az ombudsman írásos véleményét.