Ingyenjegyet ad a BKV az autósoknak

Vágólapra másolva!
A főként autóval közlekedők lakásában reklámozza majd magát a BKV. Személyre szabott útvonaltervet készítenek mindenkinek, és próbajegyet is adnak az utazási javaslat mellé. Eközben még nincs döntés arról, hogy az ellenőröknek személyes adataikról hazudozókat miként fogják meg. Leginkább az ellenőrök jogkörét erősítenék, de ha ez nem megy, a B terv szerint rendőrökkel együtt járőröznek majd a BKV-sok.
Vágólapra másolva!

Londoni mintára házhoz mennek majd a BKV kérdezőbiztosai egy terv szerint - közölte az [origo]-val Kiricsi Karola, a közlekedési vállalat szóvivője. Az ötlet lényege: egy-egy külvárosi kerület lakóit felkeresik a cég kérdezőbiztosai, majd miután választ kaptak arra a kérdésre, hogy hol dolgozik az illető, nyomban személyre szabott útvonaltervet készítenek neki az otthona és a munkahelye között.

A főleg autóval munkába indulókat próbálják meg így rávenni a - BKV által újabban használt kifejezéssel élve - "közösségi közlekedésre". A kérdezőbiztosok nem csak ideális útvonaltervet, hanem egy-egy, arra a vonalra érvényes próbajegyet is átadnak majd a kiszemelteknek.

Kiricsi szerint nem trendi ma BKV-val közlekedni a fővárosban, ezzel a kampánnyal szeretnének változtatni szeretnének ezen. "Olcsóbb, környezetkímélőbb a BKV, ráadásul dugóval sem kell számolni" - sorolta a szóvivő a metró, a villamos és a busz erényeit. Kiricsi azt az adatot ajánlotta a környezetvédelmet valamennyire fontosnak gondolók figyelmébe, hogy miközben a járművek okozta budapesti légszennyezettségért 60 százalékban a személygépkocsik, 34 százalékért a tehergépkocsik a felelősek, addig csak 6 százaléknyi károsanyag származik a BKV járműveiből.

A tervezett akció elindulásának időpontjáról, a kérdezőbiztosok számáról és a kampány költségeiről Kiricsi egyelőre nem tudott beszámolni. A szóvivő szerint a program 6-9 százalékban csökkentheti a személyautó-forgalmat a fővárosban. A kampánnyal kapcsolatos további kérdéseinkre kedd reggelre ígért választ.

B terv: rendőrök az ellenőrök mellett

Eközben a bliccelők ellen is újabb módszerekkel küzdene a cég. Törvénymódosítással szeretnék elejét venni annak a jelenlegi gyakorlatnak, hogy a bérlet nélkül utazók egyszerűen az ellenőrök képébe hazudjanak. Mert bár az ellenőr kérheti a jogtalanul utazóktól a személyi igazolványt, azt az utasok nem kötelesek bemutatni, az adatok bediktálásakor viszont sokan füllentenek.

Ezzel kapcsolatban hónapokkal ezelőtt kérte a BKV az Igazságügyi Minisztériumtól, hogy készítsen elő egy olyan törvényt, amely kötelezné az utasokat az okmányok bemutatására. "Folyik erről a jogvita, az ombudsman is véleményezte már. Ha ezt nem sikerül elérni, akkor jön a B terv: szabadnapos rendőrök pénzért igazoltatják majd a jegy nélkül utazókat az ellenőrök mellett" - mondta Kiricsi Karola.