A varjú és a nőcsábász - magyar topbűnözők

Vágólapra másolva!
Ezerszámra fogja meg havonta a rendőrség a körözött bűnözőket, ám vannak néhányan, akiket évek óta hiába keresnek. Ők alkotják az ORFK Körözési Top 21-ét: fiatal gyilkos, 15-szörös bankrabló, piti zsaroló, nőcsábász szélhámos és nyugdíjas hamisító is van közöttük. Nézze meg kik azok, akiket nem képesek elkapni a rendőrök.
Vágólapra másolva!

44 760 -, jelenleg ennyi személyt keres Magyarországon a rendőrség. Annak ellenére is hatalmas számnak tűnik ez, hogy nagyságrendileg a fele nem magyar állampolgár. "Interpolos, azaz nemzetközi körözés alatt áll. Mondjuk Dél-Jemenben csinált valamit, de mi is keressük" - mondta Szőgyényi Zoltán, az ORFK Körözési Osztályának vezetője. Az alezredes hozzátette: havonta két és fél, háromezer körözött személyt csípnek nyakon a magyar rendőrök országszerte.

Ám vannak, akiket évek óta hiába keresnek. Velük kapcsolatban fordult jó másfél éve a nyilvánossághoz a rendőrség, amikor közzétette honlapján az úgynevezett Körözési Top 21-et. Az egyébként titkos körözési adatok egy része ország világ elé tárult: névvel, fotóval, születési dátummal feltették az ORFK oldalára azoknak az adatait, akik régóta ügyesen bujkálnak. De hol rejtőzködik egy rafinált bűnöző?

"Erre 44 ezer különféle válasz van" - állította Szőgyényi. A szigorúan titkos rejtekhelyekre vagy az álszemélyiséget felépítők életvitelére általában utólag sem derül fény. Az alezredes szerint az elfogás után sokszor meg sem kérdezik, hogy hol rejtőzködött, miként élt a jómadár évekig, fölösleges. "Ha engem megcsípnének 3 év bujkálás után, hát hülye lennék megmondani, hogy hol voltam" - állította a körözési osztály vezetője.

A lista egy része időnként azért cserélődik, miközben egyesek a kezdetektől szerepelnek rajta. Például még fenn volt a fotója az ORFK honlapján annak a Molnár Zsoltnak, akit életveszélyt okozó testi sértés miatt kerestek, miközben ügyében érdeklődtünk. "Épp most kaptuk el" - mondta Kaszás Ottó, az illetékes Nógrád Megyei Rendőrkapitányság szóvivője az [origo]-nak. A frissen kihallgatott férfi eddigi rejtekhelyével kapcsolatban az alezredes fővárosi kollégája tapasztalatait erősítette meg, amikor közölte: "Arról mélyen hallgat, hol volt az elmúlt években".

Mivel a körözési adatok rendszerint titkosak, az ORFK - a honlapra feltett adatokon kívül - a listás személyekről nem volt hajlandó elárulni, hogy ki mit vétett a törvény ellen, hogy kit mióta köröznek, hogy ki mennyire veszélyes stb. Ezért a körözéseket helyben kiadó rendőrkapitányságokhoz, valamint elítélt szökevények esetén, az illetékes bíróságokhoz fordultunk. Információt nem mindenkiről kaptunk, de a lista elitjét megmutatjuk.

Varjú a beceneve a toplista létrehozása óta stabilan első helyezett, 29 éves Farkas Róbertnek. Több, a közvélemény idegeit borzoló ügyben gyanúsították meg a rendőrök - mint utólag kiderült, tévesen. Az évek óta megoldatlan móri vérengzés után 2 órával már őt nevezték meg a rendőrök a mészárlás főbűnöseként, azonban négy nap múlva visszavonták ezt az állításukat.

Farkassal kapcsolatban már korábban is melléfogott a rendőrség. 2001. szeptember 27-én Budaörsön mellbe lőttek egy pénzszállítással megbízott férfit, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett. A rablók 4,5 millió forinttal távoztak. Az eset szemtanúi gyakorlatilag száz százalékos bizonyossággal Farkas Róbertet nevezték meg az egyik elkövetőként. Csakhogy, miközben a férfi aktája már az ügyészségen volt vádemelési javaslattal, kiderült: Farkas ott sem volt.

A körözési toplista első helyezettje ellen jelenleg két elfogatóparancs él. Összesen 17 pénzintézetet, takarékszövetkezetet, postát és zálogházat fosztott ki fegyverrel - közölte Csontos Stefánia, a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) helyettes szóvivője. Bár fegyveres bűnözőről van szó - akivel kapcsolatban óvatosságra intett Csontos - érdekesség, hogy nyomravezetői díjat egyáltalán nem tűztek ki a fejére. A férfiról 2001 óta nem tud semmit az NNI. "Azóta nem ad életjelet magáról" - mondta Csontos, majd hozzátette: "Ez is elmond róla azért valamit."

"A képen látható férfinél lőfegyver van, szökéstől, támadástól tartani kell!!!" - ez a mondat egyetlen toplistás gyanúsított neve mellett szerepel az ORFK oldalán. A nyilvánosság bevonásával keresett 21 ember közül forintban is a 26 éves Hajdú Roland éri a legtöbbet: 2,5 milliós nyomravezetői díjat tűztek ki a fejére. Igaz, ebből csak 500 ezret a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság, 2 milliót a cég, amelyet megrövidített. A pénz - mint azt az [origo]-val közölték - megmozgatta a szerencsevadászokat és a segíteni akarókat egyaránt, folyamatosan mennek a bejelentések az ország minden pontjáról. Hol itt, hol ott látták Hajdút. A kapitányság szóvivője szerint mindet ellenőrizték, mindhiába.

Sokat foglalkozott a média is a 3 éven át rendőrként dolgozó férfi ügyével. A gyanú szerint Hajdú és társa egy pénzszállító kocsit rabolt ki fegyverrel Tokaj külterületén, az egyik biztonsági őrt brutálisan halálra verték. Az eset utáni napokban zavarosnak tűnő üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta akkor Kökényesi Antal, borsod megyei főkapitány, hogy az egyik biztonsági - álcából szintén leütött - őr is benne volt a balhéban. A csapatnak volt még egy, mindvégig Miskolcon ügyelő tagja is, akinek az volt a feladata, hogy a pénzszállító eltűnése után figyelje, hogyan reagálnak a rendőrök. Hajdú azóta is bujkál.

Az egyetlen körözött személy, akinek tartózkodási helyével kapcsolatban az elfogató parancsot kiadó Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság legalább annyit megkockáztatott, hogy "feltételezhetően külföldön tartózkodik", Tomori Tamás János. Az 1979-es születésű férfit halált okozó testi sértés miatt keresik évek óta, mindhiába.

A Kelet-Magyarországon óriási felháborodást kiváltó ügy még 2004 októberében, a debreceni Régi Vigadó nevű étteremben történt. Hajnalban, a szomszédos parkban, Tomori a gyanú szerint olyan súlyosan összevert egy miskolci jogászhallgatót, hogy az belehalt sérüléseibe. Hogy mi volt a konfliktus kiváltó oka, azt a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon nem tudták megmondani. Egy biztos: a 28 éves férfit különösen szeretnék már megfogni a rendőrök, Tomori ott volt már a Top 21 másfél évvel ezelőtti, első listáján is.

A fenti bűnözők mellett némileg meglepő Kakuszi Ferenc szereplése a csúcslistán. A miértre a körözést kiadó Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékese sem tudott választ adni, valószínűleg a sok kicsi sokra megy elv alapján kereshetik nagy erőbedobással a 41 éves férfit, akinek minden stiklije egy-egy elfogatóparancsot ért. Kakuszi még 2005-ben fizetés nélkül távozott egy egri hotelból, ezért lopás miatt körözik, csakúgy, mint egy szegedi tolvajlásáért. Itt három mobiltelefont és 20 ezer forintot vitt el valahonnan. A legsúlyosabb bűncselekménye, a gyanú szerint az volt, hogy egy ismerőse autójával lelépett Kistelekről.