Keresik a rendőrök a melegek megtámadóit

Vágólapra másolva!
Az igazságügyi tárca államtitkára szerint a jóhiszemű naivitás és a liberális jogszabályok miatt nehéz fellépni az olyan erőszakos utcai események ellen, mint amilyen a melegek szombati felvonulásának megzavarása volt. A rendőrség keresi az elkövetőket.
Vágólapra másolva!

Bár erős volt a rendőri jelenlét a szombati Meleg büszkeség napja felvonulás idején a budapesti utcákon, nem sikerült "tökéletesen megakadályozni" az erőszakos cselekedeteket - ismerte el Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a Nap-kelte hétfő reggeli műsorában. Ugyanakkor a rendőrség keresi az elkövetőket, akik remélhetőleg megkapják majd büntetésüket - tette hozzá.

"Még mindig egy kicsit naivak, jóhiszeműek vagyunk, nem gondoljuk, hogy honfitársaink ilyen példátlan, ostoba erőszakot képesek elkövetni pusztán azért, mert valaki másként gondolkodik" - mondta. Másrészt az is közrejátszik az ilyen eseteknél, hogy a rendszerváltás idején érthető módon rendkívül liberális szellemű törvények születtek, illetve az Alkotmánybíróság álláspontja is az, hogy a véleményt annak értéktartalmára való tekintet nélkül védeni kell.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ma a világban mindenütt a - a biztonságot szavatoló - erős állam igénye kerül előtérbe, azt a kényes egyensúlyt kell megtalálni, amely biztosítja, hogy ez ne járjon együtt az alapjogok szűkítésével. Ha nincs társadalmi összefogás az erőszak, a rasszizmus, az idegengyűlölet ellen, akkor viszont "a legtökéletesebb összezáró jog" sem képes megoldani ezeket a problémákat - tette hozzá.