Autókról vitáztak a hétvégén a politikusok

Vágólapra másolva!
A Fidesz elfogadhatatlannak tartja a kormányfő új szolgálati luxusgépkocsiját. A Kormányszóvivői Iroda közlése szerint Orbán Viktor miniszterelnökként nyolc szolgálati autót használt, míg Gyurcsány Ferenc 2004 óta hármat.
Vágólapra másolva!

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányfő számára páncélozott autót vásárolnak, ezért ennek indokairól hétfőn írásban is megkérdezik a kancellárminisztert. Erről a párt országgyűlési képviselője beszélt vasárnap. Nyitrai Zsolt sajtótájékoztatón egy országos napilap szombaton megjelent írására hivatkozva közölte: becslések szerint egy 50 millió forint körüli, páncélozott luxusautó beszerzéséről van szó, ami a Fidesz szerint a mai gazdasági helyzetben, amikor az embereket nap mint nap érik a megszorítások, "visszás" és "arcátlan". A Fidesz azt is szeretné tudni, hogy "mennyiben összeegyeztethető (....) ez az olcsóbb és igazságosabb állam fogalmával" - mondta Nyitrai, aki szerint a Kormányszóvivői Iroda szombati közleményéből számukra az derült ki, hogy a kormányzat még "butának is nézi az embereket" akkor, amikor ezt a beszerzést terror fenyegetettséggel indokolják.

A rendőrség közlése szerint két ilyen autót vásárolnak, az egyik a kormányfőt, a másik az államfőt szállítja majd. Arra az újságírói felvetésre, miszerint a kormány két azonos autót vásárol, amelyek közül az egyiket Sólyom László számára, s ezt is sokallja-e a Fidesz, Nyitrai azt mondta: a luxusautók beszerzéséről, használatáról a kormány és nem a köztársasági elnök döntött. "Egyébként pedig (...) a két közjogi méltóság között (...) az a különbség, hogy Gyurcsány Ferenc személyében felelős azokért a döntésekért amelyek megszorításként nap mint nap érik az embereket". Ez a köztársasági elnökről nem mondható el - tette hozzá. Másik kérdésre, miszerint szükségtelen-e a nemzetközi standardok szerinti védelem a vezetők számára, amit nem csak ők, de külföldi állami vezetők is használni fognak, a fideszes politikus azt mondta: "magát a terror fenyegetettségi kártyát ez a kormányzat (...) négyszer vagy ötször kijátszotta már". Arra az újságírói megjegyzésre, hogy a politikus nem a kérdésre válaszolt, Nyitrai Zsolt azt mondta: "szerintem igen".

A rendszerváltás utáni miniszterelnökök közül Orbán Viktort várta a legtöbb állami autó a kormányfői garázsban, "ő volt ugyanis az első, akinek a szolgálati kocsin kívül még további három kincstári autót tartottak fenn", ezen felül értendők természetesen azok az autók, amelyeket úgymond kipróbálásra kapott - tudatta vasárnap a Kormányszóvivői Iroda. Összeállításuk szerint Orbán miniszterelnökként 1998-2002 között összesen nyolc autót használt: négy Mercedest, egy Toyota és egy Chrysler terepjárót, egy Ford kisbuszt és egy Audi A8-ast. Ezek közül kettő főautó volt, amiben a kormányfő utazott, három magánhasználatú, és három biztonsági gépkocsi. Gyurcsány Ferenc 2004 óta két Audi A6-ost használt - egyet magánhasználatra, egyet pedig biztonsági autóként-, illetve most egy Audi A8-ast használ főautóként. A Kormányszóvivői Iroda közlése szerint a mindenkori kormányfőnek - mint a többi közjogi méltóságnak is - hivatalból jár egy szolgálati autó, amivel őt szállítja a Köztársasági Őrezred, emellett van egy másik is, amivel kísérik, ezt a szakzsargonban utánfutásnak nevezik. Az összesítésbe ezeket a járműveket is beleszámolta az iroda.