Német politikusok méltatták Horn Gyulát születésnapján

Vágólapra másolva!
Nagy európai államférfinak nevezte a 75 éves Horn Gyulát, volt miniszterelnököt Hans-Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter a politikus tiszteletére születésnapja alkalmából a Budavári Palotában adott fogadáson péntek este.
Vágólapra másolva!

"Nagy európai államférfi, aki megnyitotta a kapukat. Horn Gyulának helye van az európai történelemben, és ez az, ami számít. Horn Gyula élvezi a német nép háláját" - nyilatkozta a német Szabad Demokrata Párt (FDP) tiszteletbeli elnöke, aki 18 évig volt külügyminiszter.

Karsten Voigt, a német szociáldemokraták (SPD) egyik vezető külpolitikusa, jelenleg a német-amerikai kapcsolatok koordinátora azt emelte ki, hogy Horn Gyula hatalmas érdemeket szerzett Magyarország NATO- és EU-integrációjában.

Voigt a Horn Gyula személyét övező jelenlegi vitákra és a magas állami kitüntetés megtagadására utalva annyit jegyzett meg, hogy nem lehet rendben a demokratikus politikai kultúra ott, "ahol a konkurenciaharcot összetévesztik a politikai hadviseléssel. Mindaddig, amíg nem különböztetik meg a politikai konkurenst az ellenségtől, a politikai kultúra bajban lesz" - jegyezte meg.

Példaként arra, hogy kommunistából példás szociáldemokratává válhat valaki, Herbert Wehnert, az SPD volt frakcióvezetőjét említette, aki Moszkvában élt emigráns kommunistából vált a háború utáni német szociáldemokrácia egyik vezérfigurájává.