Inog a Kármán elleni kamerás bizonyíték

Vágólapra másolva!
Nem tudnak az elektromos műveknél arról, hogy áramkimaradás lett volna azon a környéken, ahol Kármán Irént két héttel ezelőtt ismeretlenek megtámadták. Ennek azért van jelentősége, mert a rendőrség olyan ipari kamerák felvételei alapján cáfolja az újságíró vallomását, amelyeknél a rögzítés időpontját szerintük áramszünet miatt kell másként számítani. Egy biztonsági rendszerekkel foglalkozó cég munkatársa szerint viszont még áramkimaradás esetén sem állítódik át a kamerák nagy többségénél a felvételek készítésének időpontja.
Vágólapra másolva!

A környéken található ipari kamerák felvételeire és az orvos szakértői véleményre alapozva állítja azt a Nemzeti Nyomozó Iroda, hogy Kármán Irén nem mondott igazat arról, ki, hol és hogyan bántalmazta. A '90-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozó újságíró viszont továbbra is kitart vallomása mellett. E szerint június 22-én éjszaka ismeretlenek megtámadták a XX. kerületi Erzsébet téren, miközben egy DVD-kölcsönzőből tartott hazafelé, egy autóba tuszkolták, megverték, később összekötözve a Duna-parton hagyták.

A rendőrség szerdán nyilvánosságra hozta azoknak az ipari kameráknak a felvételeit, amelyek az újságíró által megjelölt útszakaszon vannak. Szerintük Kármán Irénnel egyértelműen nem történhetett meg a vallomása szerinti bántalmazás, mert a felvételeken az látszik, hogy egyedül sétált a XX. kerületi Török Flóris utcán a Topánka út irányába. Az újságíró leírta, hogy az ismeretlen támadók autója hogyan nézett ki, de ilyen jármű sem közlekedett ezen a szakaszon a kamerák tanúsága szerint.

Az újságíró, illetve jogi képviselője szerint ellentmondás van az időpontok között. A DVD-kölcsönzéskor kapott bizonylaton szereplő időpont 21 óra 22 perc, viszont a kamera felvételén látható idő szerint az újságíró 21 óra után pár perccel már a kölcsönző irányából érkezik. A rendőrség ezt azzal magyarázta, hogy a kamera nem a valós időt mutatta, mert egy korábbi áramkimaradás miatt elcsúszhatott az órája.

Az ELMŰ nem tud áramszünetről

Az [origo] megkereste a Budapesti Elektromos Műveket, ahol kérésünkre visszakeresték, milyen hibák fordultak elő a XX. kerületnek azon a részén. Kiderült, hogy aznap, június 22-én a környéken egyáltalán nem volt üzemzavar, mindössze egy csatlakozóvezeték hibát jelentettek a környékről, amely egy családi háznál keletkezett, és csak ott okozott problémát az áramellátásban.

Mivel a rendőrség általánosságban beszélt arról, hogy korábbi áramkimaradásról van szó, kértük a Nemzeti Nyomozó Irodát, hogy pontosítsák ennek időpontját, de ezt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölték. Az elektromos műveknél ezért egy hétre visszamenőleg kérdeztünk rá, történt-e a környéken áramkimaradás, de ilyet a XX. kerületnek ezen a jól behatárolható részén ez alatt az idő alatt sem tapasztaltak.

Ha ilyen régi kamera, akkor viszont éjjel nem lát

A kamerás biztonságtechnikai rendszerek telepítésével foglalkozó MULTI ALARM marketingigazgatója, Bánhalmi Zsuzsanna szerint a biztonsági kamerák túlnyomó részénél akkor sem állítódik át az idő, ha áramszünet van. Az időt nem a kamera, hanem az a technikai rendszer rögzíti, ahová a kamera továbbítja a jeleket. Ez tulajdonképpen egy számítástechnikai rendszer, ha áramkimaradás van, ennek szoftvere - akárcsak egy sima számítógépé - magától korrigálja, egyszerűen frissíti az óraállást. A biztonságtechnikai cég marketingigazgatója szerint csak a nagyon régi, több 10 éves kameráknál lehetséges, hogy ilyen dátumcsúszás előforduljon.

A régebbi modellek viszont még nem voltak éjjellátóak, tehát nem tudtak volna éjszaka olyan használható felvételeket készíteni, mint amilyeneket a rendőrség bemutatott. Bánhalmi Zsuzsanna hozzátette, ma már olyan felbontású kamerák is vannak, amelyek annyira éles képeket készítenek, hogy a rajta látható személy akár sötét éjszaka is teljesen beazonosíthatók.

Kármán Irén ügyvédjét, Pelle Andreát is megkérdeztük, tudnak-e arról, hogy az elektromos vállalat szerint nem volt áramszünet a környéken, ami megkérdőjelezheti a rendőrség egyik bizonyítékának pontosságát. Az ügyvédnek erről nem volt tudomása, de mint mondta, találgatásokba nem szeretne bocsátkozni.

Még áll az 5 milliós jutalom

A felderítés elősegítése érdekében Bencze József országos rendőrfőkapitány pár nappal az újságíró megverése után nyomravezetői díjat tűzött ki. Bruttó ötmillió forint kap, aki olyan információt szolgáltat, amelynek köszönhetően sikerül végére járni az ügynek. Pénteken az [origo]-nak Szabóné Csontos Stefánia sajtóreferens azt mondta, hogy a kitűzött díj továbbra is jár, annak ellenére, hogy kizárták az áldozat vallomásának hitelességét. Eddig a magas nyomravezetői díj nem segített, érdemi bejelentés nem érkezett - tette hozzá.