Agysorvadása miatt enyhítették Tasnádi büntetését

Vágólapra másolva!
Elmeszakértői vizsgálat szerint Tasnádi Péter feltehetően évtizedek óta agysorvadásban szenved, ezért a bíróság - első fokon - két évvel csökkentette az egyik ügyében kiszabott börtönbüntetését. Tasnádi jelenleg egy másik ügy miatt van előzetes letartóztatásban, egyelőre nem tudni, hogy arra az ügyre milyen hatással lesz a mai határozat.
Vágólapra másolva!

Elmeállapota miatt két évvel csökkentette Tasnádi Péter már letöltött négy és fél éves szabadságvesztését a Pest Megyei Bíróság perújítási tárgyaláson csütörtökön. Az elmeszakértők szerint Tasnádi Péter feltehetően évtizedek óta agysorvadásban szenved, az pedig bizonyosan megállapítható, hogy betegsége következtében a vádbeli cselekmények idején, az 1990-es évek második felében beszámítási képessége közepes fokban korlátozott volt. Ez a büntetéskiszabás során a bírónak korlátlan enyhítésre ad lehetőséget. Az elsőfokú döntés nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért a fellebbezés kérdésében.

Ebben az ügyben 2002 december végén a Legfelsőbb Bíróság ítélte el jogerősen Tasnádi Pétert és több társát többéves szabadságvesztésre erőszakos, illetve gazdasági bűncselekmények miatt. Tasnádi Péter le is töltötte négy és fél éves szabadságvesztését, szabadulása után azonban újabb eljárások indultak ellene. Az egyik, negyedmilliárdos adócsalás vádjával indult ügyben például első és másodfokon egyaránt felmentették a bíróságok.

Jelenleg is folyamatban van ellene és több társa ellen a Fővárosi Bíróságon egy újabb eljárás, amelyben többek között felbújtóként elkövetett emberölés előkészületével és életveszélyt okozó testi sértéssel vádolják, azért, mert a vád szerint meg akarta öletni a feleségét és annak élettársát, valamint sósavat öntetett az anyósára.

Abban az eljárásban állapította meg hónapokkal ezelőtt az elmeszakértő Tasnádi Péter beszámítási képességének közepes fokú korlátozottságát. Ez alapján védője, Tuza Péter ügyvéd perújítási eljárást kezdeményezett a korábbi ügyben, és ennek a perújításnak lett a Pest Megyei Bíróság csütörtöki tárgyalásán az eredménye a már letöltött négy és fél éves büntetés két évvel történő csökkentése.

Kártérítést követelhet

Tuza Péter arra kérdésre, hogy mi a gyakorlati jelentősége a Pest Megyei Bíróság szerdai döntésének, például lehet-e ez alapján kártalanítási eljárást indítani az állam ellen, avagy lehet-e valami hatása a Fővárosi Bíróságon folyamatban lévő ügyre, annyit mondott: erről csak a határozat jogerőre emelkedése után érdemes beszélni.

A Pest Megyei Bíróság kollégiumvezetője közölte: abban az esetben ha jogerőre emelkedik a perújítási eljárásba született, lényegesen enyhébb büntetést tartalmazó döntés, akkor a büntetőeljárási törvény szerint jár a kártalanítás Tasnádi Péternek. "Bár nem tekinthető példátlannak az eset, de az kijelenthető, hogy hasonló igen ritkán fordul elő a bírósági gyakorlatban" - fűzte hozzá Miszori László.

Tasnádi Péter jelenleg előzetes letartóztatásban van a Fővárosi Bíróságon folyamatban lévő ügy miatt, amelyben az ügyészség azzal vádolja, hogy személyes sérelmei megtorlása érdekében bűncselekmények megszervezésére, elkövetésére adott utasítást, esetenként már a börtönből illegálisan kijuttatott levelekben, illetve telefonbeszélgetésekben. Utasítására pár százezer forintért embereket késeltek meg, autókat gyújtottak fel. Egy ízben pedig azért zsarolták meg egy szépségverseny szervezőjét, hogy Tasnádi Péter aktuális barátnője legyen a győztes. Tasnádi Péter a vádak szerint anyagi haszonszerzésre szolgáló bűnszervezetet hozott létre, egyes vádlott-társainak pedig rendszeres fizetést adott.