Vágólapra másolva!
A magyar hatóságoknak is gyűjteniük kell majd az unióba érkező légiutasok adatait, amelyek egy központi adatbázisba kerülnek, ha az Európai Bizottság erre vonatkozó tervét elfogadják. Az EU régóta támadja az Egyesült Államok rendszerét, amely a légiutasokról még felpuhított formájában is bankkártya- és étrend-adatokat kér, most mégis hasonló ötlettel állt elő. Az [origo] által megkérdezett jogvédő az adatbázist veszélyesnek, míg Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő kevéssé hatásosnak tartja. Az adatvédelmi biztos szerint ha az amerikai rendszert kritizálják, ugyanezt kell tenni annak európai megfelelőjével is.
Vágólapra másolva!

Adatokat gyűjtene az ideérkező légiutasokról egy központi adatbázisba az Európai Bizottság (EB), amivel a terrorizmus elleni küzdelmet tenné hatékonnyá. A terv éles ellentétben áll az EU elmúlt hónapokban mutatott viselkedésével: az USA légiutasok adatait gyűjtő adatbázisát saját polgárai szabadságjogának védelmében hónapokon át támadta az unió. Az EU hosszú idő után csak szombaton tudott megállapodni az USA-val.

Nem meglepő, hogy éppen az Európai Bizottság állt elő az adatbázis tervével, mert az unióban az adatvédelemért az EB és az Európai Tanács "soha nem aggódott" - mondta Földes Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet képviselője. Az Amerikának szolgáltatott adatok kérdése mindig is az Európai Parlamentet és az uniós adatvédelmi biztost zavarta inkább - tette hozzá.

Az uniós országok adatvédelmi biztosainak szervezete, a 29-es munkabizottság korábban komolyan kritizálta az amerikaiak légiutas-adatbázisát, még enyhébb változatában is. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint ez nem lehet másképp ennek aurópai megfelelőjével sem. "Ha nem támogatjuk az adatgyűjtést az Amerikába utazó saját állampolgárainkról, akkor az ide beutazókról sem mondhatnak mást az adatvédelmi biztosok" - fogalmazott.

Földes szerint "2001 óta az EU-ban hatalmas adatbázisokat hoznak létre, amelyekben különböző információkat tárolnak, szinte az összes uniós és beutazó polgárról". A kezdeti indok mindig a terrorizmus elleni harc, később ez háttérbe szorul: már a bűnügyek, sőt szabálysértések felderítésére is használják - mondta Földes. A TASZ veszélyesnek tartja ezt a gyakorlatot, amelyre ritkán van komolyan szükség.

Vitatja az európai légiutas-adatbázis hasznosságát Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő is, aki szerint ez a rendszer sem tudná minden esetben megelőzni a terrorista akciókat. Ha megvalósul a terv, a rendszer szerinte nem annyira a merényletek megakadályozására, hanem inkább az ügyek felgöngyölítésére lesz jó. "Az európai terrorcselekményeket leginkább hazaiak csinálják, ez pedig csak a beutazókat kontrollálná" - jelentette ki. Ez alól kivétel a legutóbbi londoni pokolgépes merényletkísérlet, amelyet a gyanú szerint külföldiek akartak végrehajtani.

Magyarország nem lesz kerékkötő

Az októberre elkészülő EU-s törvénytervezet Magyarországot is érinti. Ha elfogadják, a magyar hatóságoknak is ki kell venniük a részüket az adatgyűjtésből. Bár Magyarország terroristacélpontnak túl jelentéktelen és egész Kelet-Európában alacsony a terrorfenyegetettség, mégsem valószínű, hogy a magyarok vagy a keleti EU-tagok lennének a terv kerékkötői - jelentette ki Tálas Péter. "Ez eddig sem volt jellemző" - tette hozzá. A magyarországi adatvédelmi kultúrának jóval kevésbé vannak hagyományai, mint például a hollandokénak, ezt figyelembe kell venni - mondta Tálas.

A két érintett magyar tárca, a külügyi és az igazságügyi az [origo] megkeresésére nem részletezte Magyarország álláspontját a kérdésben arra hivatkozva, hogy még nem láttak kész tervezetet. Stauber Péter, az igazságügyi minisztérium osztályvezetője elhúzódó egyeztetésekre számít addig, amíg "konszenzusos döntés" születik. A személyes adatokhoz való jogot firtató kérdésünkre Stauber azt mondta: "Magyarország az adatvédelemnek mindig nagy jelentőséget tulajdonít, az adatvédelmi biztossal is egyeztetünk majd".