Hetekig vakarhatják a szlovén bitument

Vágólapra másolva!
Huszonöt tonna bitumen ömlött egy Zala megyei ház udvarára, valamint a közeli vízelvezető árokba egy szlovén kamionból. A zalaegerszegi olajfinomítóból a bitumennel megrakott tartálykocsi Ljubljanába tartott, amikor ismeretlen okból az árokba hajtott, a szerencsétlenségben a kamionvezető meghalt.
Vágólapra másolva!

A Zala megyei Bak belterületén egy magánház udvarára ömlött ki egy kamion tartályának teljes tartalma. A huszonöt tonna forró, 170-190 Celsius-fokos bitumen kiömlött, végigfolyt a lakóház udvarán, majd másfél kilométer hosszúságban elterült a település vízelvezető árkán. A tartálykocsi a zalaegerszegi olajfinomítóból szállított bitument a szlovén fővárosba, Ljubljanába, amikor a jármű hétfőn - mindeddig tisztázatlan okok miatt - az árokba hajtott. A kamion 48 éves szlovén vezetője a helyszínen életét vesztette.

A bitumen eltávolítása több hétig is eltarthat - közölte a katasztrófavédelem. A baleset után a forró anyagot lehűtötték, és elkezdték a betonlapokra és vízelvezető árokra ragadt hulladék felszedését és elszállítását. A megdermedt bitument kotró- és markológépekkel, kéziszerszámokkal, lapáttal és ásóval távolítják el, a helyreállítás várhatóan július végén fejeződik be.

Az első becslések szerint az anyagi kár meghaladja a 100-170 millió forintot, a költségek a fuvaroztató cég nemzetközi biztosítóját terhelik - közölte Bak polgármestere.