Nem tiltották el az apát Mehmet Károlytól

Vágólapra másolva!
A bíróság elutasította azt a távolságtartási kérelmet, amelyet a hazahozott Mehmet Károly édesanyja adott be arra vonatkozóan, hogy a gyerektől tiltsa el a bíróság az édesapját. A török apa két hete Magyarországon van, de még nem találkozhatott a tízéves gyerekkel, mert lakhelyelhagyási tilalom van érvényben vele szemben.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Városi Bíróság hétfőn elutasította azt a távolságtartási kérelmet, amelyet Mehmet Károly anyja kért a hatóságtól a kisfiú apja, Mehmet Tüysüz ellen - közölte hétfőn Buda Sándor, az apa ügyvédje. Közölte: a kérelem érzelmeken alapult, pontosan meghatározott indok nem hangzott el mellette, és nem felelt meg a kényszerintézkedés elrendeléséhez szükséges törvényi feltételeknek sem. Az anya és védője fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, amelyről így másodfokon a Csongrád Megyei Bíróság dönt.

A bíró arra kérte a szülőket, hogy ezt a jogi intézkedést ne használják a kapcsolattartás szabályozására, mert az a gyámhivatal feladata, illetve polgári bíróság hatáskörébe tartozik. Az anya azt mondta a bíróságnak: attól fél, újra el fogják vinni tőle a kisfiút Törökországba, és az apának nagy valószínűséggel van egy török útlevele is, amelyről nem szólt a hatóságoknak. Mindez nem igaz - jelentette ki Mehmet Tüysüz.

Mehmet Tüysüz június 12-én érkezett Magyarországra. A vele szemben megfogalmazott gyanúsításokkal, az embercsempészettel, a közokirat-hamisítással és a kiskorú elhelyezésének megváltoztatásával kapcsolatos ügyekben indult vizsgálat jelenleg nyomozati szakban van. A férfi eddig még nem tudott találkozni a fiával; az eljárás végét - lakhelyelhagyási tilalom mellett - Magyarországon várja meg. Időközben felmerült, hogy a férfinak van egy kislánya Baranya megyében, akit azonban nem ismer el sajátjának.

Rácz Roland, az anya ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy a bíróság úgy ítélte meg, nem áll fenn a gyanúja annak, hogy Mehmet Tüysüz megismételné az egyszer már elkövetett bűncselekményt. Azt, hogy az apa zaklatja az anyát, a hatóság nem tartotta olyan körülménynek, hogy távoltartást rendeljen el - mondta. Kitért rá, hogy a hétfői tárgyaláson tudták meg, hogy az apának egyébként sem lenne szabad az asszony házához menni, hiszen lakhelyelhagyási tilalma még érvényben van. Ebben pedig csak azt engedélyezték, hogy hivatalos ügyeit Szegeden intézhesse, azt nem, hogy megjelenjen a háznál és kiabáljon; ebben az esetben az érvényes tilalmat szegi meg, ha más okból érkezik Szegedre. Így tényleg nincs szükség külön távoltartásra - mondta.

Hozzátette: ha az apa továbbra is rendszeresen megjelenik az anyánál, az akár pénzbírságot vagy házi őrizetet is eredményezhet; ha a helyzet nem változik, a történteket jelenteni fogják a bíróságon. Továbbra is attól félnek, hogy újra elviszi a gyermeket; az apának Magyarországon nincs munkahelye, se hivatalos lakhelye. A láthatásról, amelyet az apa is mediátor jelenlétével kér, a gyámhatóság dönt - emlékeztetett a jogász.

Mehmet Károlyt 2004 júliusában török édesapja a láthatásról nem vitte vissza az édesanyjához, hanem kicsempészte őt szülőhelyéről, Magyarországról Törökországba. Bár a férfi ellen nemzetközi és török elfogatóparancs is érvényben volt, a hatóságok nem találták meg. Az anyának segítő Egymásért Egy-másért Alapítvány idén február 28-án négyezer eurót, azaz egymillió forintnak megfelelő összeg ajánlott fel nyomravezetői díjként, ami végül eredményt hozott. A gyereket április 8-án hozták vissza Magyarországra.