Basáskodó férfiak csörgetik a bántalmazók vonalát

Vágólapra másolva!
Több mint fél éve működik egy információs telefonvonal, ahol nőket bántalmazó férfiak kérhetnek tanácsot. Általában partnerük unszolásának engedve tárcsázzák a Stop-férfierőszak vonalat a házimunka és a gyereknevelés alól kibújó férfiak, de előfordult már, hogy a telefonáló a nőkkel szembeni fizikai erőszakkal akart felhagyni.
Vágólapra másolva!

Közel nyolc hónapja fordulhatnak tanácsért egy anonim telefonvonal önkénteseihez azok a férfiak, akik nőket bántalmaznak és változtatni szeretnének a viselkedésükön, vagy egyszerűen csak tenni szeretnének az erőszak felszámolásáért. A Stop-Férfierőszak vonalra a novemberi indulás után szinte azonnal befutott az első hívás, és azóta is többen telefonálnak minden csütörtök este, amikor az ügyelet elérhető - tudtuk meg Kuszing Gábortól, a Stop-Férfierőszak projekt munkatársától.

Általában olyan férfiak tárcsázzák az információs vonal számát, akik partnerük rábeszélésének engednek. Az ő esetükben többnyire fizikai erőszakról, verésről nincs szó, viszont egyenlőtlen párkapcsolatban élnek. "Gyakran azt gondolják a férfiak, hogyha ők leteszik az asztalra a fizetésüket, akkor nekik már nem kell semmit tenniük. Kész az ebéd, mire hazamennek, éjszaka a nő kel fel a síró gyerekhez" - magyarázta Kuszing, hogy mit jelent az egyenlőtlenség a gyakorlatban.

A Stop-Férfierőszak projekt munkatársa szerint jellemző a gazdasági erőszak is: a férfi bankszámlájára érkezik a nőnek is a fizetése, de sms-értesítőt a számla forgalmáról csak a férfi kap a banktól. Ő így számon tudja kérni a nőn, hogy mire költött, de ez fordítva már nem működik.

Bár a segélyvonal működtetői kezdettől arra számítottak, hogy többségében az úgynevezett "bántalmazási ciklus" elején járó, gúnyt, hallgatást, szóbeli erőszakot vagy fenyegetést alkalmazó férfiak telefonálnak majd, előfordult az is, hogy valaki bevallotta: fizikailag is bántotta partnerét. A képzett önkéntesek - akik szintén férfiak - nemcsak tanácsot adnak, szembesítik is a telefonálókat azzal, hogy cselekedeteikért kizárólag ők a felelősek, és a bántalmazó viselkedés elfogadhatatlan.

Magyarországot több nemzetközi jogi dokumentum is kötelezi arra, hogy a nők elleni erőszak elkövetői oldalával is foglalkozzon. A Stop-Férfierőszak projekt 2005-ben az Európai Unió Daphne programjának támogatásával indult, az információs vonal mellett tájékoztató kiadványok és szakemberek képzése kapcsolódik a kezdeményezéshez.