Részletekbe is belement Kóka és Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Lesz értékalapú ingatlanadó, dönteni fognak a nyugdíjkorhatár emeléséről és javítani akarják az ügynökmúlt kutathatóságának feltételeit - egyebek mellett ez is kiderül a koalíciós szerződés kiegészítéséből, amelyet vasárnap írt alá az MSZP és az SZDSZ elnöke. A dokumentum szokatlanul részletesen tartalmazza a két párt megállapodását.
Vágólapra másolva!

Aláírta az MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós szerződést kiegészítő új mellékletet Gyurcsány Ferenc és Kóka János, a két párt elnöke. A vasárnap Budapesten aláírt dokumentum a reformok további irányát határozza meg. A 27 oldalas melléklet az eredeti, tavaly május végén megkötött megállapodáshoz képest szokatlanul mélyen belemegy a részletekbe.

A megállapodás fontosabb elemei:

  • Bevezetik az ingatlanadót, és egyszerűsítik az adórendszert. Összevonnak, megszüntetnek adófajtákat.
  • A nyugdíjrendszer átalakítása: várhatóan emelkedik a nyugdíjkorhatár, és el akarják érni, hogy csökkenjen a korai nyugdíjazások száma.
  • Kis- és középvállalatok segítése. Vissza nem térítendő támogatás a modernizálásra járna elsősorban.
  • - Annak elérése, hogy több pénz jusson kutatás-fejlesztésre, jobban együttműködjenek a kutatók és a magáncégek.
  • Az oktatási reform folytatása, benne kiemelt feladatként a deszegregáció, vagyis a roma gyerekek elkülönítésének felszámolása.
  • A környezetvédelmi területen megállapodtak abban, hogy szükség van a jövő nemzedék ombudsmanjára.
  • Javítani akarják az ügynökmúlt kutathatóságának feltételeit.
  • Áttekintik az egyházak finanszírozását, így az szja egy százalékánának felajánlását is.
  • Nagyobb kontroll alá vennék a költségvetés végrehajtását, ebben nagyobb szerepet kapna az Állami Számvevőszék is.

A dokumentum egészségügyi része rögzíti azt, amiről már korábban megegyezett a két párt. Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke, miniszterelnök a melléklet aláírása után azt mondta: ezzel a megállapodással nyer az ország, nyer a koalíciós is, és világos lesz az ország megújításának menetrendje. Hozzátette: a megállapodás világos programot ad a következő egy-két év kormányzásához.

Kóka János, az SZDSZ elnöke, gazdasági és közlekedési miniszter közölte: az volt a céljuk, hogy a gazdasági növekedés elősegítését, a szolidaritási elv érvényesülését, az igazságosság és a jogállam kérdéseit, valamint az egészségügy reformjának kérdéseit közös koalíciós megállapodás alapján rögzítsék.

A dokumentum a reformok további menetrendjével kapcsolatban részleteket, felelősöket és határidőket is megnevez. A megállapodás kitér oktatásügyi, munkaügyi, nyugdíj- és adópolitikai kérdésekre is. Az egészségügyi reformmal kapcsolatban az egységes társadalombiztosítási keret fenntartása mellett versengő egészségbiztosítási pénztárak létrehozását tartalmazza.

Az adópolitikáról szóló részben adócsökkentés mellett az adórendszer egyszerűsítése is célként szerepel. "Drasztikusan szeretnénk csökkenteni a befizetések számát és gyakoriságát" - mondta erről Kóka János, hozzátéve, hogy az adókoncepciót a koalíció a következő 3 hónapban megvitatja a Versenyképességi Tanáccsal és Versenyképességi Kerekasztallal is.