Csökken 550 gyógyszer ára

Vágólapra másolva!
Jellemzően vérnyomáscsökkentők és fájdalomcsillapítók vannak azon 550 gyógyszer között, amely ára július elsejével csökken. Az árcsökkenés mértéke változó, 20 és 80 százalék között ingadozik.
Vágólapra másolva!

Július elsejétől mintegy 550 gyógyszer lesz olcsóbb, az eddigi 1500 termék mellett - - tudta meg az MTI az egészségügyi tárcától vasárnap. Ez a minisztérium szerint az egészségügy átalakításának eredménye. Az árcsökkenés a társadalombiztosításnak több mint hétmilliárdos, a betegeknek további hárommilliárd forintnyi megtakarítást jelent - mondta korábban Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Az MTI vasárnapi információi szerint a csökkenés mértéke differenciált, így a legjelentősebb ármérséklődés 80 százalék, míg a legenyhébb 20 százalék körüli. Az is tudható, hogy a tarifa mérséklődése jellemzően a vérnyomáscsökkentő szereket és a fájdalomcsillapítókat érinti. A vérnyomáscsökkentők között van olyan gyógyszer, amely 80 százalékkal lett olcsóbb. Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya hétfőre ígért részletes tájékoztatást.

A mostani ármérséklődést megelőzően május 1-jén csökkent átlagosan 8,3 százalékkal 348 gyógyszer ára a gyógyszer-gazdaságossági törvénynek köszönhetően. Ezek közül 70 gyógyszer ára több mint 10 százalékkal, 34 gyógyszeré több mint 20 százalékkal lett kevesebb. Ekkor a gyógyszerek között elsősorban gyomorsav-csökkentők, antidiabetikumok, vérnyomáscsökkentők, szívre ható gyógyszerek, antibiotikumok, nem szteroid gyulladáscsökkentők, antipszichotikumok és antidepresszánsok voltak.

Április 1-jén átlagosan 16 százalékkal csökkent több mint ezer gyógyszer ára, ami szintén az egészségügyi reform egyik eredménye - ezt akkor Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára közölte. Tavaly október 1-jével 13 támogatott gyógyszer ára csökkent, és 63 új generikus készítmény kerül be a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek körébe - közölte akkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az MTI-vel. Ugyanekkor közel ötszáz termék ára emelkedett, átlagosan 6 százalékkal.