Orbán beszédet tartott Lipcsében

Vágólapra másolva!
A magyar nép szabadságszerető nép, a szabadságharcosok népe, elég 1956-ra gondolni - mondta Orbán Viktor szombaton Lipcsében a Konrad Adenauer Alapítvány rendezvényén.
Vágólapra másolva!

A Fidesz elnöke - egyetlen külföldi vendégként - Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament elnökével, Helmut Kohl korábbi német kancellárral, valamint Bernhard Vogellel, Türingia tartomány volt miniszterelnökével, az alapítvány elnökével együtt vett részt azon a pódiumbeszélgetésen, amelyet a Lipcsében zajló európai ifjúsági kongresszus keretében tartottak. A német konzervatív alapítvány rendezvényének középpontjában az európai egység, illetve a német egység kérdésköre áll.

Orbán Viktor utalt arra, hogy a szabadság és a szeretet egymástól elválaszthatatlan, a magyarok számára a szabadság, a másik ember szeretete, a család szeretete és a nemzeti közösség szeretete összetartozó gondolatok.

A Fidesz elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Európa az elmúlt hatvan évben két nagy újjászületésen ment keresztül. Az első akkor volt, amikor létrehozták az Európai Uniót, s ez az újjászületés vezetett el a béke Európájához. A második újjászületés 1990-től számítható, amikor létrejött a német egység, keleten összeomlott a kommunizmus, s megteremtődött az egység Európája.

Most pedig - fogalmazott Orbán Viktor - egy új korszak határaihoz érkeztünk, Európa ismét változáson megy keresztül. A Fidesz elnöke szerint ez a változás egy harmadik újjászületést jelent majd, amelynek középpontjában az erő, illetve az életerő áll, s megteremti az erős Európát. Azt az Európát, amely a globális versenyben is képes lesz megállni a helyét.

Ennek a megújulásnak a kulcsa a szociális piacgazdaság megújítása - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki úgy vélekedett: "két évtizednyi, neoliberális flört után Európa visszatalál a számára legmegfelelőbb politikai, illetve társadalmi berendezkedéshez, s ez pedig a szociális piacgazdaság." Szavai szerint ez olvasható ki a francia elnökválasztásból, ez mutatkozik meg a Német Kereszténydemokrata Unió, a CDU sikerében, s az európai közgondolkodás átalakulása is ebbe az irányba vezet. A neoliberális társadalmi koncepciók letűnnek, s a szociális piacgazdaság megújult formái emelkednek fel - jelentette ki a Fidesz elnöke.

A fiatalokhoz intézve szavait Orbán Viktor hangsúlyozta: bátraknak kell lenniük annak kimondásához, hogy nem fogadják el az előző nemzedékek által kiépített határokat. Minden nemzedéknek az a dolga, hogy a saját életének határait kiépítse. A mai fiatal nemzedék kulcsszerepet játszhat az erős Európa megteremtésében.