MSZP-Fidesz együttműködésről beszélt Gyurcsány

Vágólapra másolva!
A kormánypártok és az ellenzék közötti együttműködés lehetőségéről beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton, az MSZP Országos Választmányának ülését követő sajtóértekezleten. Gyurcsány szerint Orbán Viktor csak azért akarja száműzni a médiából a politikai hirdetéseket, mert igazak lehetnek azok a hírek, hogy a Fidesz eladósodott.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc szerint a kimondott szavak és a megfogalmazott célok szintjén nagy hasonlóság van a kormánypártok és az ellenzék között - mindkét oldal erős, sikeres Magyarországot szeretne, illetve naggyá tenné az országot -, ami "egészen jó alap arra, hogy lehessen okosan érvelve közös politikát teremteni". Úgy látja, a viták az eszközökben vannak.

"Megingathatatlanul hiszek abban, hogy úgy lehet naggyá tenni az országot, ha ezt a polgárok szorgalmára és tehetségére építjük. Azzal nem lehet, ha azt mondjuk a polgároknak, hogy rátok nincs szükség, ha arról rendezünk népszavazást, hogy mit nem kell csinálni" - hangoztatta. A miniszterelnök szerint egyszerre kell odafigyelni a nemzeti közösség megerősítésére és az emberek boldogulására.

Gyurcsány Ferenc szerint a politikában szükség van átfogó elvekre, eszmékre, ugyanakkor programra is. Az SZDSZ és az MSZP nyilvánvalóvá tette, hogy kölcsönössé kell tenni a felelősségvállalást: a közösség is és valamennyi polgár is járuljon hozzá az ország megerősítéséhez.

Orbán Viktor azon felvetésére, hogy a kampány alatt ne lehessen a médiában politikai hirdetést venni, azt mondta: ezt nem a politikai reklámokkal kapcsolatos újkeletű ellenszenve diktálja, hanem igazak lehetnek azok a hírek, hogy a Fidesz jelentősen eladósodott. A szükségből akar Orbán Viktor erényt kovácsolni - vélekedett, majd hozzátette: ettől még megfontolják, ha lesz erre vonatkozó konkrét javaslat.

"Gyurcsány Ferenc retteg a népszavazástól, ezért igyekezett felhasználni minden eszközt annak megakadályozására. A népszavazást a jövőről folytatott értelmes vitának kell megelőznie, melyhez nincsen szükség manipulációs célú politikai reklámokra" - reagált közleményben a Fidesz-frakció Gyurcsány szavaira.

Gyurcsány Ferenc arra, hogy az osztrák OMV olajtársaság jelentősen növelte tulajdonosi részesedését a magyar olajtársaságban, a Mol Rt-ben, csak annyit válaszolt az újságíróknak: péntek este találkozott azokkal, akiknek dolga lehet ebben az ügyben, hogy egyeztessék a különböző lépéseket, és ennél többet nem áll módjában közölni.