Öt-nyolc egészségbiztosítási pénztár lesz

Vágólapra másolva!
Egy biztosító mellett öt-nyolc egészségbiztosítási pénztár lesz a társadalombiztosítási rendszer átalakítása után - jelentette ki az MSZP Országos Választmányának ülése után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki hangsúlyozta: az utóbbiak számáról nem a politika dönt majd.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök elmondta, a választmány úgy szavazott a társadalombiztosítási rendszer átalakítására vonatkozó javaslatról, hogy a támogató és a kritikus véleményeket is végiggondolták. Fontosnak nevezte, hogy a választmány egyöntetűen támogatta a társadalom-biztosítási rendszer átalakítását. A legfontosabb elv, hogy a köz ellenőrzése tartósan fennmarad a társadalom-biztosításban - hangoztatta a kormányfő.

A miniszterelnök kitért arra: eszük ágában sincs profitgaranciát adni a pénztáraknak, hiszen éppen az az érdekük, hogy korlátozzák a profitkivétel lehetőségét. "Azt a jövedelmet, ami a biztosítási rendszerben a hatékonyság miatt megjelenik, azt fejlesztésekre fordítjuk" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc bíztató jelnek nevezte, hogy az ellenzéki irányítású Vas megyében, a megyei közgyűlés megszavazta a Markusovszky- kórház gazdasági társasággá alakulását, mert az - a közgyűlés fideszes alelnökének indoklása szerint - így hatékonyabban tud működni.