Kényszervallatás miatt nyomoznak a Kármán-ügyben

Vágólapra másolva!
Kényszervallatás gyanújával rendelt el nyomozást az ügyészség a megvert újságíró ügyében, ismeretlen tettes ellen. A nyomozást azután indították, hogy Kármán Irén szerzőtársa egy interjúban arról beszélt: az újságíró fiát állítólag atrocitások érték a kihallgatása során.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen tettes ellen kényszervallatás gyanúja miatt indított vizsgálatot a Budapesti Nyomozó Ügyészség, mert az elrabolt és bántalmazott újságíró, Kármán Irén fiát állítólag atrocitások érték a kihallgatása során - erősítette meg az [origo]-nak a Népszabadság információját Morvai Attila, az ügyészség szóvivője .

Mint mondta, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azután fordult az ügyészséghez, hogy Kármán Irén szerzőtársa, Labancz Ferenc egykori rendőrségi nyomozó egy tévéinterjúban azt nyilatkozta, hogy a rendőrség meg nem engedett módon hallgatta ki az újságírónő 16 éves fiát. Az elmúlt napokban Kármán és Labancz is többször állította a sajtóban, hogy az újságíró kamaszfiától a rendőrök azt kérdezték, nem ő verte-e meg az anyját, nem ő rúgta-e hasba, valamint nem ő ütötte-e meg baseballütővel.

Nem tettek feljelentést, az NNI viszont jelezte ezeket az információkat az illetékes ügyészségnek, amely a nyilatkozatok tartalma alapján vizsgálatot rendelt el - magyarázta Morvai.

Felhívta a figyelmet arra, hogy első lépésben azt kell kideríteniük, egyáltalán történt-e ilyen cselekmény, utána kezdik csak el keresni a tetteseket. "Ha úgy történt a kihallgatás, ahogy azt Labancz Ferenc leírta, akkor az valóban kényszervallatásnak minősülne" - tette hozzá. Morvai elmondta, csütörtök délután már ki is hallgatták Kármán Irén fiát.

Arra a kérdésünkre, hogy egy bántalmazás miatt elrendelt nyomozásnál bevett gyakorlat-e az, hogy a hozzátartozóknak hasonló kérdést tesznek fel, Morvai azt mondta: vannak olyan esetek, amikor rutinszerű kérdés, hogy nem a családtag bántotta-e az áldozatot, máskor pedig felmerül valamilyen tény, ami miatt erre konkrétan rá kell kérdezni.

Kármán Irént - aki a közelmúltban könyvet és dokumentumfilmet jelentetett meg az olajszőkítési ügyekről - péntek éjszaka verték meg ismeretlenek. Állítólag egy pesterzsébeti vidotékából tartott hazafelé, amikor leütötték, majd egy autóba tuszkolták. Kármánra egy horgász talált rá a budai Duna-parton. A jelenleg is kórházban kezelt újságíró úgy emlékszik, hogy megtalálásáig körülbelül egy órát lehetett megkötözve a rakparton.