Nyelvújító akar lenni a cigány iWiW

Vágólapra másolva!
A Száztagú Cigányzenekar és Ll Junior is tagja a Zhoriben nevű roma közösségi portálnak, amely az interneten akarja megújítani a cigány nyelvet. Az oldal fejtörést okoz a felhasználóknak, mivel a lováriban sok szó nincs meg, ami az angolban vagy a magyarban az internetezéshez vagy a számítástechnikához kapcsolódó alapszó. Az egy hónapja indult oldalon egyre több a tizenéves, a roma politikusok viszont eddig távol maradtak.
Vágólapra másolva!

"Ez a központ" - mutat egyetlen számítógépére Báder Csaba, a májusban indult cigány közösségi portál, a Zhoriben gondozója és társalapítója. A Baross utcai lakásból működtetett Zhoriben jelenleg 347 taggal, a lovári mellett horvát, szlovén, cseh, német, angol és román nyelven működik. Magyarul nem, mert a szoftertulajdonos Virgo Systems nem készíthet és működtethet magyar nyelvű közösségi oldalt, azt csak a szintén általuk fejlesztett iWiW-nek szabad - legalábbis Báder Csaba így tudja. A magyar licenc eladását kérdésünkre a Virgo Systems illetékese is megerősítette.

A készítők számítottak rá, hogy a roma vezetők nem díjazzák majd egy roma közösségi oldal ötletét (amely a szoftverfejlesztő cégtől származik), ők ugyanis szeretnék elkerülni az önszegregációt. Báder szerint ilyesmiről nincs szó, csak szeretnék megújítani a cigány nyelvet, márpedig itt leírva lehet látni a nagyrészt csak beszélt lovárit, ami a nyelvtanulóknak is segít - állítja.

A hazai cigányság két csoportra osztható: azokra, akik nem beszélnek cigányul (romungrók) és azokra, akik igen. Utóbbiak között vannak a német területekről származó szinti cigányok, az egyfajta olténiai román dialektust beszélő beások és az úgynevezett oláh cigányok, akik a különféle lovári nyelvjárásokat beszélik - magyarázta kérdésünkre Demeter Ágoston lovárinyelv-tanár. A lovári a fő nyelv - körülbelül a cigányok negyede ismeri.

Az angolból jöhet a közös nyelv

A fő probléma, hogy zavart okoz a sokféle nyelvjárás, és nagy szükség lenne egy minden országban érthető cigány nyelvre. A cigány szókészlet - tudtuk meg Demetertől - az eddig elmaradt nyelvújítás miatt összességében korlátozott. A lovárit sok helyen beszélik a cigányok, de a hiányzó szavakat az adott ország megfelelő szavaival (például a magyarral, a románnal) pótolják.

A számítógépes "egér" szónak eredetileg például nincs cigány megfelelője, így egy képzővel cigányítják, és megszületik a lovári nyelvű "egéro". Ezt viszont egy horvátországi cigány nem érti meg. Egy másik példa: a a magyar "kórház" szót cigányosítják, az eredmény egy képzővel "kórházo". Ezt azonban csak a magyar cigányok értik meg, míg ha az angolt alapul véve a "hospitalo" szót használják, azt már másutt is megértik a romák. Báder Csaba szerint az lenne a megoldás, hogy szerveznek egy nemzetközi konferenciát, a résztvevőket összezárják, és addig ki sem engedik, amíg nem egyeznek meg egy kánonban. "Mint a pápaválasztók, a fehér füstig ki se jöjjenek" - fogalmazott.

Addig is, amíg ez megtörténik, a Zhoriben készítői azzal próbálták megoldani a problémát, hogy a hiányzó szavakat angol szavakkal pótolták. Ez viszont alaposan megnehezíti az eddig többségében magyar felhasználó dolgát. Erre jó példa egy "Phral Baro" (Nagy Testvér) nevű felhasználó, aki becenévnek sokatmondóan azt választotta: "egyszotsemertek". Egyelőre sok kritikát kapnak a készítők a nyelvhasználat miatt, és a magyar nyelvet is sokan hiányolják (a magyarországi romák jó része nem beszéli a lovári nyelvet). A fórumokon a tagok törekszenek arra, hogy cigányul írjanak, de sokan magyarra is lefordítják hozzászólásaikat, hogy ne legyen probléma.

Nincsenek politikusok

A felhasználók között egyre több a tizenéves, ami Báder Csaba szerint haladás, mert az elején csak a cigány értelmiség képviseltette magát. Valahogyan Görögországba is eljutott a Zhoriben híre, mert többen onnan is regisztráltak, de van bolgár, orosz, amerikai felhasználó, és a tagok között van egy Kanadába kivándorolt magyar cigány család is. Már a Száztagú Cigányzenekar és Ll Junior is regisztrált. A roma kisebbségi politikusok viszont hiányoznak: sem Farkas Flórián (Lungo Drom), sem Teleki László (jelenleg MSZP-képviselő), sem Kolompár Orbán (OCÖ) nincs a felhasználók között. Hiányzik Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője is.

Az [origo]-nak Horváth azt mondta, egyelőre azért nem regisztrált, mert tökéletesítenie kell a cigánynyelv-tudását. Teleki László azt mondta, azért nincs a tagok között, mert nem kapott meghívót, és nem is tudja, hogy ki szervezi az oldalt. "Persze, hogy regisztrálnék, ha meghívnának" - tette hozzá. Farkas Flórián pedig azért nem tagja a közösségnek, mert eddig nem tudott a létezéséről.

(Az iWiW az [origo]-t is kiadó T-Online tulajdona - a szerk.)