Kamerák vezethetnek az újságíró elrablóinak nyomára

2007.06.25. 18:19

Jobban van a megvert újságíró, Kármán Irén, hétfő délután már sétálni is tudott a kórház folyosóján. Továbbra is rendőrök őrzik, de a személyi védelmét egyelőre nem rendelték el. Politikai vihart kavart az újságíró azzal a blogbejegyzéssel, amelyben álszentnek nevezte, hogy "velejéig korrupt pártok" jelentkeznek ügye kapcsán az ország megmentésére, pedig szerinte az MDF és a Fidesz akadályozta az olajügyek feltárását. Tarjányi Péter rendőrségi szakértő szerint a '90-es évek bevált módszereivel dolgoztak Kármán elrablói.

Jobban van, bár vannak fájdalmai a brutálisan megvert Kármán Irénnek, akit hétfő délután a kórházban órákon át hallgatott ki ismét a rendőrség. Az olajügyekről korábban könyvet író, majd dokumentumfilmet forgató újságírót pénteken este verte meg két ismeretlen férfi, akik összekötözték, majd magára hagyták. A BRFK-tól a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vette az újságíró megverésével kapcsolatos nyomozást. Ezt egyrészt az eset súlya, valamint az indokolja, hogy több olyan ügyben, bűncselekményben, amellyel az újságírónő foglalkozott, az NNI - például a szervezett bűnözés elleni igazgatóság - folytatta a nyomozást - mondta az [origo]-nak Szabóné Csontos Stefánia sajtóreferens.

Az eljárás két bűncselekmény, életveszélyt okozó testi sértés és személyi szabadság megsértése miatt indult el. A sajtóreferens szerint nem kizárt, hogy a kihallgatott újságíró segítségével készülhet fantomkép valamelyik támadóról, de ez egyelőre bizonytalan. Kármán Irén kórtermét továbbra is rendőrök őrzik, azonban egyelőre nem rendelték el személyi védelmét. Így egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig és milyen módon vigyáznak biztonságára, márpedig az újságíró több nyilatkozatában is kijelentette, hogy folytatni fogja oknyomozó munkáját ezekben a témákban.

A megvert újságírónő az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este telefonon azt mondta: a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai nemcsak a brutális támadás, hanem újságírói munkássága után is érdeklődtek. Közölte, hogy a nyomozók hétfőn délután lakásáról elvitték a számítógépét is.

Hatásos módszer a bizonytalanság miatt

A fenyegetésnek szinte az egyik műfaja volt a 90' évek elején: valakit elrabolnak és megvernek, ez főleg pénzbehajtásoknál vagy bűnözők területfelosztásánál volt jellemző - mondta Tarjányi Péter rendőrségi szakértő, aki több ilyen ügyben nyomozott. Szerinte itt nem a bántalmazás a lényeg, hanem az a pszichés hatás, amit az áldozatban az elrablás vált ki. "Aki átélte, az életben többet nem felejti el, mégpedig a bizonytalanság miatt, hogy egy ideig nem tudja, mit tesznek vele, megverik, vagy megölik - magyarázta az egykori rendőr, aki szerint a megbízók ezért szinte mindig elérték így a céljukat. Az, hogy ez most egy újságíróval történt, tulajdonképpen hadüzenet a társadalom felé" - vélte.

Tarjányi arról is beszélt, sokat segíthet a nyomozásban, hogy adottak az időpontok, és ezek között a támadók egy elég hosszú utat tettek meg a pesterzsébeti támadás és a Lágymányosi híd között, ahol kirakták áldozatukat. Ezen a szakaszon sok kamera van, ezek segítségével talán lekövethetőek lesznek a tettesek - mondta a szakértő, aki szerint az ilyen eseteknél szinte mindig akad szemtanú, aki látta legalább az autót.

Kármán Irén olaj-, illetve maffiaügyeket kutatott, ezért sok ellenséget szerezhetett. Tarjányi Péter szerint ennél jóval többen lehetnek, akikbe "beletaposott", akiknek őmiatta káruk származott, elmaradt egy ügylet, vagy nem kapták meg a pénzüket. Ezért sokszor tapasztaltuk, hogy nem az áldozattal elsődlegesen szemben álló ember a megbízó, hanem valaki olyan, akit máson keresztül érintett az ügy - tette hozzá.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK