Mikola veszélyesnek tartja Horváth stílusát

2007.04.23. 12:16

Az egészségügyi tárca tervei helyett Horváth Ágnes stílusáról szólt a vita az egészségügyi bizottság ülésén, ahol meghallgatták és a kormánypárti többség szavazataival támogatták a miniszterjelöltet. A szocialisták a reform finomhangolását várják az új minisztertől, az ellenzék szerint azonban Horváth biztonsági kockázatot jelent. Horváth a parlamenti ülés kezdetén le is tette miniszteri esküjét.

"Spirituális tevékenység-e a gyógyítás?" - ez a kérdés határozta meg Horváth Ágnes miniszteri meghallgatását az egészségügyi bizottság hétfői ülésén. A tárca jelenlegi államtitkára kitartott amellett, hogy "az érvágás, piócákkal gyógyítás és az individualista sámánság" ideje lejárt. A Fidesz képviselői viszont a tradíció és a tapasztalat erejét hangsúlyozták, hozzátéve, hogy aki ellenkező álláspontot képvisel, nem érti a gyógyítás lényegét.

A két és fél órás meghallgatás után a bizottság 13-9 arányban támogatta Horváth miniszteri kinevezését. Igennel szavaztak a kormánypárti képviselők, a Fidesz és a KDNP által delegált tagok nemmel, az MDF-es Csáky András pedig még a voksolás előtt távozott az ülésről. Csáky utóbb ezt azzal indokolta az [origo]-nak, hogy rohannia kellett egy tévéműsorba, és mivel nem számított arra, hogy ennyire elhúzódik az ülés, nem gondoskodott helyettesről.

Az ellenzék képviselői főként Horváth stílusát kifogásolták, azt, ahogy az ellenzéki képviselők kérdéseire válaszolt. Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke azt mondta, nem vett még részt olyan meghallgatáson, ahol a jelölt ilyen visszautasítóan viselkedett volna. Mikola azt mondta: "Horváth hangneme biztonsági kockázatot jelent az egészségügyre nézve".

A fideszes politikus szerint az államtitkár "önszuggesztív eufóriával" fogalmaz, miközben az egészségügyről fogalma sincsen. Heintz Tamás fideszes képviselő még erőteljesebben fogalmazott: "ha már miniszter lenne, azt mondanám, mint elődjének: mondjon le!" A jelölt hangneme az MDF-es Csáky András számára is meglepetést okozott. A hatalmat alázattal kell gyakorolni - mondta a képviselő, aki szerint ez hiányzott a jelölt válaszaiból.

Béki Gabriella szabad demokrata képviselő azonban úgy vélte, Horváth Ágnes "imponálóan magabiztos volt". Szerinte ha a jelölt nem lett volna ilyen határozott, az ellenzék azt olvasta volna a fejére, hogy nem tudja, mit akar. Béki azt mondta, hasznos lenne, ha az ellenzék legalább a kezdéskor megadná a bizalmat, és tartózkodna a szavazáson. Emlékeztetett, hogy ő is tartózkodott Mikola miniszteri meghallgatásán.

Forrás: [origo]

Schvarcz Tibor, a bizottság szocialista alelnöke szerint néhány megkezdett reform "finomhangolásra" szorul, az egészségbiztosítási reform kérdésében pedig "sok egyeztetésre van szükség". Hozzátette azt is, reméli, "a stílus és készség" megfelelő lesz az új miniszter részéről.

Horváth Ágnes valóban magabiztosan és gyorsan válaszolt a képviselők kérdéseire. Többek közt azt mondta: "már háromszor elmondtam, de elmondom negyedszer is". Arra a kérdésre, hogy mikor vonják vissza a vizitdíjat, azt felelte: "ez nem nehéz kérdés, nem vonjuk vissza". Horváth arra kérte a fideszes képviselőket, ne keverjék össze az egyes fogalmakat, mint például a beutalási rendet és a területi ellátási kötelezettséget, és a konstruktivitást is számon kérte az ellenzéken. Mint mondta, "Mikola úr ritkán küld javaslatokat, bár, ha jól emlékszem, még egyet sem küldött".

A tárca terveiről sok újdonság nem hangzott el a meghallgatáson, Horváth csupán megismételte a korábbi ígéreteket: a vegyes biztosítási rendszerről, a vizitdíj rendszerének felülvizsgálatáról, a tb-t nem fizető potyautasok kiszűréséről, arról, hogy együtt kíván működni a szakmával és a rezidensképzés átalakításáról. Az új egészségügyi miniszter nem sokkal egy óra után, a parlamentben letette az esküt. Az ülésen jelen volt Molnár Lajos, korábbi egészségügyi miniszter is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK