Gyurcsányt okolja a Fidesz az Eb-kudarcért

2007.04.23. 15:20

Gyurcsány Ferencet vádolta az ellenzék az elbukott futball-Eb-pályázat miatt a parlamentben. A Fidelitas képviselői szerint a kormány az euró bevezetése után az Eb megrendezésének lehetőségét is kihagyta. Lamperth Mónika szerint a Fidesz csak bele akar rúgni a kormányba.

Az egyetlen támogató szavazat nélkül elbukott foci-Eb-pályázat volt a téma hétfőn a parlamentben is. Bánki Erik, a Fidesz képviselője napirend előtti felszólalásában azt mondta, a múlt heti cardiffi döntés Magyarország nemzetközi megítélését tükrözi. "Mit is várhattunk egy olyan miniszterelnöktől, aki a szaúdi focistákat terroristáknak nevezte?" - utalt Bánki Gyurcsány Ferenc nagy vihart kavart tréfájára.

Bánki négy pontot javasolt a magyar sport helyzetének javítására: a Puskás-stadion újjáépítését, mindennapos testnevelést az iskolákban, adókedvezményt a sportot támogatóknak és azt, hogy legalább a GDP egy százalékát fordítsa az ország erre a területre.

"Cardiffban több bizalmat szavaztak az ukrán gazdaság növekedésének, mint a magyarnak" - bírálta a kormányt Simicskó István kereszténydemokrata képviselő is, aki szerint "az UEFA nem értékelte a dübörgő magyar gazdaságot és a nagyot ugró pannon pumát". Simicskó szerint a miniszterelnöknek már nem csak itthon, hanem az UEFA-nál sem hisznek. A szocialista képviselőktől azt kérdezte: "Nem lenne-e itt az ideje lecserélni a csapatkapitányt?"

A kormány részéről Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter reagált. Szerinte a döntés előtt még mindenki együttműködött a pályázat sikere érdekében, a döntés után sokan politikai célokra akarják felhasználni az eredményt. "A Fidesz arra akarja felhasználni a csalódást, hogy belerúgjon a kormányba" - mondta Lamperth, aki szerint az UEFA döntése nem Magyarország nemzetközi megítéléséről szólt.

A hétfői parlamenti ülésen a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas képviselői egyforma pólóban jelentek meg, amelyen a "Mit kaptál Gyurcsány Ferenctől 2012?" felirat, egy áthúzott egyeurós érme és egy kipukkant futball-labda volt látható. Nyitrai Zsolt fideszes képviselő az [origo]-nak azt mondta, Gyurcsány hazudott a 2012-es euróbevezetésről, így mást nem várhattak tőle a foci-Eb kapcsán sem. Nyitrai szerint az Eb és az euró is lehetőség lett volna, de a miniszterelnök miatt egyik sem valósul meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK