Egy héttel a határidő előtt is habzott a Rába

2007.04.23. 12:44

Már csak egy hét van hátra a határidőig, amikortól meg kellene szűnnie a Rába habzásának, ellenkező esetben a magyar környezetvédelmi tárca visszavonja az egyik feltételezett szennyező, egy osztrák bőrgyár vízjogi engedélyét. A hétvégén ennek ellenére ismét erősen habzott a folyó vize.

A hétvégén ismét intenzívebben habzott a Rába. A szentgotthárdi és a nicki műgátnál kemény, összefüggő, szürkésfehér habréteggé állt össze a szennyeződés - mondta az MTI-nek Bugán József, Szentgotthárd környezetvédelemért felelős alpolgármestere hétfőn.

"Egyszerűen nem értjük az osztrákok viselkedését, ennyi tiltakozás és egyeztetés után együttműködést vártunk volna tőlük" - mondta Bugán, emlékeztetve arra, hogy már csak egy hét van május elsejéig, ha addig nem szűnik meg a szennyezés, a magyar környezetvédelmi és vízügyi minisztérium ígérete szerint visszavonják a jennersdorfi bőrgyár vízjogi engedélyét.

"Bízunk abban, hogy a miniszterváltás nem módosítja ezt a határidőt, és az új miniszter Fodor Gábor határozottan és hatékonyan lép majd fel nemcsak a Rába habzásának megszüntetése érdekében, hanem az Ausztriából érkező, a Szentgotthárdot és a térséget hátrányosan érintő mindenfajta környezetszennyezés ellen" - hangsúlyozta az alpolgármester.

Dóczi Attila, a Rába-Műgát és Térségéért Egyesület elnöke, vízvédelemmel foglalkozó szakember, a Vas Népe hétfői számában megfigyeléseik alapján azt állította: a Rába olyankor habzik intenzívebben, amikor a magyarok tiltakozó megmozdulásokat szerveznek. Így volt ez a szavai szerint akkor is, amikor visszafordították a szentgotthárdi vasútállomásról Ausztriába a szeméttel teli vagonokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK