Az ombudsmanhoz fordulnak a cementgyár ellenzői

2007.04.23. 13:02

Az adatvédelmi ombudsmanhoz fordulnak a nyergesújfalui tervezett cementgyár ellen küzdők, mivel a cég nem hajlandő nekik elektronikus formában kiadni a beruházásról készült hatástanulmányt, a környezetvédelmi felügyelőség pedig 120 ezer forintot kér a fénymásolásért.

A környezetvédelmi felügyelőség és a Holcim Zrt. is igyekszik meggátolni, hogy a civil szervezetek hozzájussanak a Nyergesújfalura tervezett cementgyár részletes környezeti hatástanulmányához - állítják a beruházás ellen tiltakozók. A felügyelőség ugyanis 120 ezer forintot kér a dokumentáció lemásolásáért, a Holcim pedig csak tájékoztatni kíván, a dokumentációt nem adja ki.

A dunántúli Nyergesújfaluban tervezett új cementgyár ellen küzdő szomszédos önkormányzatok és civil szervezetek kérték a felügyelőséget, hogy a dokumentációt elektronikus formában kérje ki a cégtől. A felügyelőség sazonban azt közölte, hogy "a Holcim vezetősége úgy döntött, hogy a hatástanulmányt elektronikus formában nem adja ki".

A felügyelőség ezután 100 forintos illetéket kért minden egyes lemásolt oldal után, vagyis az 1200 oldalas anyag lemásolása 120 ezer forintba kerülne. A tiltakozók szerint azonban őket mint közhasznú szervezeteket illetékmentesség illetné meg, ezért azt kérték, az anyagot önköltségi áron másolja le, de erre a felügyelőség nem volt hajlandó. A civilek szerint a hatóság eljárása sérti a törvény szellemiségét, ezért az adatvédelmi ombudsmanhoz fordulnak. Szerintük a cég magatartása azt bizonyítja, igyekeznek meggátolni, hogy független szakértők is megismerkedhessenek a dokumentummal.

A Holcim Hungária Zrt. Nyergesújfalun kívánja megépíteni új, 1,5 millió tonnás kapacitású cementgyárát, ami ellen a környező települések hevesen tiltakoznak, de a befogadó város önkormányzata már megadta az előzetes engedélyt a beruházásra. A cég márciusban nyújtotta be a zöldhatósághoz a részletes környezetvédelmi hatástanulmányt, amit akkor az [origo] is hiába kért a felügyelőségtől és a beruházótól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK