Újra felbukkannak a veszélyes kütyük

2007.04.23. 8:13

A sültkrumpli formájú radírt lenyelhetik a gyerekek, a fagyinak látszó öngyújtóval megégethetik magukat, a kapucnis pulóver madzagja pedig fulladást okozhat. A fogyasztóvédők évről évre ilyen termékek tucatjait tiltják be, mégis kiirthatatlannak tűnnek a budapesti üzletekből. Az [origo] uánajárt: néhány óra alatt több tucatnyi balesetveszélyes árut vásárolhattunk volna.

Jojó, kapucnis kabátka, tapadókorongos játékfegyver és villogó cumi - a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség által idén betiltott termékek fele gyerekeket sodorhatott volna életveszélybe. Ezek az áruk fulladást okozhatnak: a gyerekek lenyelhetik a könnyen leváló, apró alkatrészeket, a jojó madzagja és a kapucni húzózsinórja a nyakra tekeredhet. 2007-ben összesen 30 termék került a tiltólistára, ezek közül 14 a gyerekeknek szánt könnyűipari áru, a többi műszaki cikk, és betiltottak egy tisztítószert is. Az üzletekből visszahívták ezeket a termékeket, a kereskedők többé nem forgalmazhatják azokat, ha pedig valaki már korábban vásárolt belőlük, visszaviheti a vásárlás helyére kártalanítást kérve.

Tavaly 180 fölé emelkedett a letiltott holmik száma, de ha a veszélyesnek talált konkrét termékek el is tűntek, hasonmásaikra nem nehéz rátalálni. 2006-ban például különösen sok öngyújtó került a listára, valamennyi azért, mert külsejük alapján nem tűzszerszámnak, sokkal inkább játéknak látszottak. A fogyasztóvédők betiltottak dinnye, golyóstoll, mobiltelefon, vitorlás hajó formájú öngyújtót is. Az indoklás szerint játékkal téveszthetők össze, ráadásul a láng váratlan és szokatlan helyen jelenik meg, ezért gyermekek égési sérülésének veszélyét rejtik.

Egyértelműnek tűnik, hogy mindez érvényes lehet az összes hasonló típusú, de más formájú öngyújtóra, az [origo] riporterének Budapest központjában járva mégis egy órán belül sikerült fagylalt, üdítősdoboz és telefon alakú gyújtót találnia. A józsefvárosi piacon még nagyobb a kínálat, mint a trafikokban. Körülbelül 15 standon számoltunk össze ilyen termékeket, egy gitár formájú eszköz pedig valóban csaknem égési sérülést okozott, miután a láng nagyon szokatlan helyen bukkant elő.

Hasonló a helyzet a 2006-os lista egy másik termékével: az élelmiszernek nézhető radírral, amelyet a gyerekek a szájukba vehetnek és lenyelhetnek, ezért fulladást okozhat. A tiltólistán található zacskós sültkrumpli-radírnak a hasonmását sikerült megvásárolnunk a hetedik kerületben, kiegészítve néhány gumiananásszal.

A fojtásveszélyes harmadik típustermék, a húzózsinóros kapucnis fölső is kapható a józsefvárosi piacon, igaz, mindössze két standnál volt ilyen. "Nem veszélyes, egyáltalán" - felelte az eladónő arra a kérdésre, hogy nem tekeredhet-e a madzag a kisgyerek nyakára. Van azonban olyan kereskedő is, aki nem legyint, amikor veszélyről hall. Egy ajándéktárgyakat forgalmazó cég internetes honlapján motor, harapófogó, teherautó formájú öngyújtókat hirdet. A cég vezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy szerinte ezek nem tűnnek játéknak, ők pedig a honlapon "minden tájékoztatást megadnak" arról, hogy ezek öngyújtók, és mire használhatók. "De ha tényleg betiltottak hasonló termékeket, akkor utána fogok nézni a dolognak" - tette hozzá a vezető.

"Aki balesetveszélyesnek tűnő terméket lát, az a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyeletnél tehet bejelentést" - közölte Radó Károly, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség fogyasztó-kapcsolati irodájának vezetője. Ilyenkor a felügyelőség kimegy a helyszínre, és ha az aggodalmat megalapozottnak találja, mintát vesz, azt pedig a labor bevizsgálja. Az adott üzletből ezek után eltűnhet a betiltott termék. Így történt ez egy Erzsébet körúti üzletben is, ahol az [origo] tapasztalata szerint már nem lehet kapni a januárban betiltott tűzhelytisztító- és zsíroldószert.

Az Európai Bizottság jelentése szerint az EU-piacokról kivont veszélyes termékek közel fele tavaly kínai árucikk volt. A 2007-es magyar tiltólistán szereplő 30 termék közül 14 származik Kínából, ezek jobbára műszaki cikkek: áramütés-veszélyes szendvicssütő és asztali lámpa, könnyen kigyulladó hajszárító. Ugyanakkor a szintén áramütés-veszély miatt betiltott, lámpát tartó kerti törpe származási helye például Lengyelország, a gyerekeket fenyegető könnyűipari termékek fele pedig magyar.

Janecskó Kata

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK