Orbán törvénymódosítással védené kérdéseit

2007.04.16. 13:12

A választási törvény módosításával kényszerítené ki a vizitdíj és a tandíj ügyében kezdeményezett népszavazás megtartását a Fidesz - derült ki Orbán Viktor pártelnök sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt szerint ugyanis az Országos Választási Bizottság játszik a népszavazási kérdésekkel.

A Fidesz az utóbbi hetekben többször is bírálta, elfogultsággal vádolta az Országos Választási Bizottságot, hétfőn pedig maga a pártelnök, Orbán Viktor jelentette be, hogy módosító javaslatot nyújtanak be, amellyel azt kívánják elérni, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) ne tudja egymás után sorozatosan megtagadni az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését, hanem az Alkotmánybíróság (Ab) érdemi döntést hozhasson a referendumról.

Orbán azt kifogásolja, hogy a jelenlegi rendszerben az Ab hiába semmisíti meg az OVB határozatát (ahogy tette azt a vizitdíjjal és a tandíjjal kapcsolatos kérdések elutasítása után), és utasítja új eljárásra a bizottságot, az valamilyen más indokkal ismét megtagadathatja a hitelesítést. A Fidesz-elnök azt mondta, "ezt a játékot" az OVB számtalanszor eljátszhatja, ami megakadályozza az állampolgárokat, hogy éljenek alkotmányos jogukkal. A Fidesz ezért azt javasolja, a második alkalommal az Ab már érdemi döntést hozzon, vagyis elrendelhesse az ívek hitelesítését.

A módosító javaslat emellett azt is tartalmazza, hogy az OVB legyen köteles már az első eljárásban teljes körű értékelést készíteni a népszavazási kérdésekről, és a későbbi eljárásban már ne vonhasson be újabb jogi érveket. Orbán szerint erre azért van szükség, mert jelenleg, ha az Ab megsemmisít egy döntést, az OVB "kitalál valami új érvet" és ismét megtagadja az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.

Orbán szerint az OVB az Ab fölé helyezi magát: "Képtelen helyzetek jöttek létre, mert az OVB egyes tagjai úgy gondolják, rájuk nem vonatkoznak az Alkotmánybíróság határozatai". A Fidesz elnöke megismételte korábbi kijelentését, mely szerint a választási bizottság politikailag elfogult testület, amely a kormánnyal együttműködve azon dolgozik, hogy megakadályozza a népszavazást.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miként lehet elérni, hogy a kétharmados választási törvény módosítása többséget kapjon a parlamentben, Orbán azt mondta, egy parlamenti képviselőnek nem feladata, hogy spekuláljon és az esélyeket méricskélje, hanem meg kell tennie a szükséges lépéseket az alkotmányellenes helyzet megoldására. Orbán hozzátette, hisznek abban, hogy érvekkel meg tudják győzni a képviselők többségét.

Vizitdíj a költségvetésben

Orbán kitért arra, a hétvégén nyilvánosságra került törvénymódosító javaslatra is, amely hosszú időre lezárná az ellenzék által a vizitdíjról kezdeményezett népszavazás kérdését. Az idei költségvetés különböző módosításairól szóló salátatörvény-tervezet egyik bekezdése értelmében ugyanis úgy módosulna a törvény, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj az egészségügyi intézmények "mindenkori éves költségvetésének" bevételét képezné. Vagyis a vizitdíj mindig benne lenne a költségvetésben, tehát arról az alkotmány értelmében népszavazást tartani nem lehet.

"A szándék önmagában alkotmányellenes" - jelentette ki Orbán, aki emlékeztetett arra, hogy egy alkotmánybírósági határozat is kimondja, hogy minden állami szervnek tartózkodnia kell attól, hogy a már folyamatban lévő népszavazási kezdeményezést megzavarja, akadályozza. Orbán azt mondta, a kormánynak nincs egyetlen igazi érve sem a Fidesz kezdeményezése ellen, ezért keveredik "rendkívül veszélyes antidemokratikus kalandba".

Veres János pénzügyminiszter hétfőn a parlamentben kérdésre válaszolva azt mondta, a vizitdíj már korábban, egy másik törvény miatt is a költségvetés része volt, most csak pontosították a rendelkezést, hogy "ne legyen félreértés". A népszavazási kezdeményezésre utalva azt mondta, a Fidesz kérdése "így sem lenne alkotmányos, meg ezután sem lenne az".

A Fidesz már szombaton felszólalt a módosítás ellen: Kövér László, a párt választmányi elnöke szerint "a törvénymódosítás nyilvánvaló célja, hogy a kormány a törvény eszközével is megpróbáljon gátat vetni az emberek vélemény- és akaratnyilvánítási szándékának". Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke azt mondta, hogy a vizitdíj eddig is része volt a költségvetésnek, a módosítás "csak technikai jellegű".

Kovács Áron

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK