Faragna a magyar klímaterven az EU

2007.04.16. 14:09

Évente 12 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsáthat ki Magyarország, mint amennyit eredetileg szeretett volna. Az EU csak ezzel a módosítással bólint rá arra tervre, amellyel Magyarország a klímaváltozásért is felelős szén-dioxid kibocsátását akarja visszafogni. Az EU 19 ország tervéből eddig 16-ot teljesen visszadobott.

Az eredetileg tervezettnél 12,4 százalékkal kevesebb, vagyis évi 26,9 millió tonna szén-dioxidot bocsáthat ki Magyarország. Ezekkel a módosításokkal hagyta jóvá hétfőn hazánk szén-dioxid kiosztási tervét az Európai Bizottság. A testület csak feltételesen fogadta el a 2008-tól 2012-ig terjedő időszakára vonatkozó tervet, amely automatikusan megkapja a bizottság jóváhagyását, ha Magyarország végrehajtja a kért módosításokat.

A kibocsátási tervnek azt kell meghatároznia, hogy a hazai ipari létesítmények éves szinten mennyi szén-dioxidot bocsáthatnak ki. A tervre azért van szükség, mert az EU vállalta, hogy 2012-ig nyolc százalékkal visszafogja az üvegházhatásért felelős gázok, ezen belül is főként a szén-dioxid kibocsátását.

A terv elkészítése kapcsán tavaly az Európai Bizottság háromszor is figyelmeztette Magyarországot. Az utolsó figyelmeztetést az EB decemberben küldte, mivel hazánk annak ellenére se küldte el a tervet, hogy június 30-án lejárt az erre megadott határidő.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) elismerte a csúszást. Az [origo] érdeklődésére akkor azt közölték, a késés legfőbb oka, hogy csak 2006 májusában vált ismertté, ténylegesen mennyi szén-dioxidot bocsátottak ki az egyes cégek. Ekkor derült ki, hogy túltervezték a kvótákat, vagyis több szennyezésre adtak engedélyt, mint amennyi ténylegesen a levegőbe került.

A magyar tervezet a tizenkilencedik volt, amelyet a bizottság értékelt, és ebből csupán hármat (a britet, a franciát és a szlovént) fogadta el teljes egészében. Tizenhat tervet a testület felülvizsgálatra visszautalt. Az [origo]-nak korábban a tárca az utólagos munkákat azzal indokolta, el akarják kerülni, hogy hazánknak is visszaküldjék a tervet.

Feiler József, a környezetvédelmi minisztérium osztályvezetője a távirati irodának azt mondta: értesültek arról, hogy Brüsszel szigorúbb tervet vár, de nem számítottak ilyen jelentős mértékű csökkentésre. A tárca jelenleg elemzi az Európai Bizottság indoklását, és a héten dönt a további lépésekről. Magyarországnak három lehetősége van: elfogadja az EU döntését, Németországhoz hasonlóan vitatja az egyes részleteket, illetve az, hogy Szlovákia után Magyarország is az Európai Bírósághoz fordul jogorvoslatért.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK