Előzetesben a kisfiút hazahozó alapítvány vezetője

2007.04.16. 11:42

Csempészet miatt előzetesbe helyezték Földesi-Szabó Lászlót, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnökét. Az alapítvány arról vált ismertté, hogy ez a szervezet segített annak az édesanyának, aki évekig kereste gyerekét, mert Törökországba vitte magával török édesapja.

Bűncselekménnyel gyanúsítják Földesi-Szabó Lászlót, a Törökországba csempészett tízéves kisfiú. Mehmet Károly - vagy ahogy a sajtóban elterjedt, Karcsika - hazahozatalában segítő, Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnökét. Csempészet miatt előzetes letartóztatásba is helyezte őt a bíróság - közölte a VPOP szóvivője. Sipos Jenő az ügy részleteiről későbbre ígért tájékoztatást.

Földesi-Szabó László az Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnöke. Ez a szervezet segített annak az édesanyának, akinek kisfiát Törökországba vitte a gyerek török édesapja. Nemrég sikerült a gyerek nyomára akadni, ebben szerepe volt annak a 4 ezer eurónak, amit az alapítvány ígért a nyomravezetőnek. A pénzt ezer euróval meg kellett toldani, de ez segített végül a gyerek hazahozatalában. A korábban felmerült költségeket is ez az alapítvány állta. Az alapítvány elnökének becslése szerint a kisfiú keresése és hazahozatala összesen 10 millió forintjukba került.

Az [origo] kérdésére, hogy az alapítványnak honnan volt erre pénze, Földesi-Szabó László korábban azt mondta, hogy ez egy "gyerekbarát" alapítvány, és a magánszemélyektől és cégektől érkező pénzeket gyerekek megsegítésére fordítják.

A Blikk nem hivatalos információi szerint az alapítvány csempészett gyógyszereket, ruhákat és élelmiszereket akart - segélyszállítmányként - vinni Romániába és Oroszországba. A Blikk cikke szerint Földesi-Szabó László 2000-ben szerelt le a rendőrségtől, azon belül is a Nemzeti Nyomozó Iroda jogelődjétől. Később pártot is alapított, de nem kapott elég ajánlócédulát.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK