Kórházbezárással indult a reform

2007.04.01. 10:06

Vasárnap lépett életbe az egészségügyi reform több fontosabb eleme. Április elsejével elindult három kórház felszámolása, és 16 ezer kórházi ágy leépítése. Aki beutaló nélkül megy kórházba, annak már az ellátás költségének 30 százalékát magának kell fizetnie. Újdonság az is, hogy mindenhol figyelmeztetik a tb-fizetést elmulasztó potyautasokat.

A kórházakat érintő legfontosabb változás, hogy április elsejétől több kórház, kórházi osztály és közel 16 ezer kórházi ágy szűnt meg. A fővárosi Schöpf-Merei kórház, az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézet (OPNI), valamint a Svábhegyi gyermekkórház teljesen megszűnt. (A kórházbezárásokról itt olvashat.) 12 intézményben pedig az aktív ellátást számolták fel, így ezek a kórházak a hosszabb ápolást igénylő krónikus ellátásra rendezkednek be.

A kórházi struktúra átalakítás része az is, hogy 39 olyan kiemelt kórház lesz az országban, amelynek feladata, hogy a nap 24 órájában fogadják a sürgősségi eseteket, valamint itt látják el a súlyos és speciális betegségben szenvedőket is. A kórházak többsége területi kórházként működik, ahol a rutin beavatkozásokat végzik majd el. (Kiemelt, területi kórházakról itt.) Az Egészségügyi Minisztérium a változásokat és az ágyszám-csökkentést azzal indokolta, hogy azok negyede kihasználatlan. A megtakarított pénzből a tárca a kórházi ellátást, a járóbeteg-szakellátást, valamint a mentőellátást kívánja fejleszteni.

Kemény vita az ágyakról és a pénzről

A csökkentett ágyszámok miatt értelemszerűen nem érvényesek a korábbi finanszírozási szerződések, így a kórházaknak a megváltozott kapacitások alapján új finanszírozási szerződést kellett kötniük április elsejéig az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP). A héten ezek az ágyszám-csökkentéseket szentesítő szerződések okozták a legtöbb a vitát. (A szerződésvitáról részletesen itt.) A fideszes vezetésű önkormányzatok azt nehezményezték, hogy a szerződéstervezeteket késve küldte meg a tárca, ráadásul szerintük azt diktátumszerűen akarják aláíratni velük.

Az ellenzéki párt ezzel arra utalt, hogy az aláírás megtagadása esetén átmenti finanszírozás lép életbe, aminek során a renitens kórházak a korábbinál kevesebb pénzt kapnak. A minisztérium szerint azonban az új szerződéseket megéri aláírni, mivel a kórházak 60 százalékának javul a finanszírozása. Az intézmények 15 százaléka ugyanannyit, 25 százalékuk pedig a jelenleginél kevesebbet kap a jövőben. Az aláírást megtagadó önkormányzatok pedig nem pályázhatnak arra a 7,5 milliárd forintra sem, amelyet a tárca az átalakításokra különített el.

Annak ellenére, hogy több önkormányzat azt jelzete, hogy általa fenntartott kórház nem írja alá az új szerződést, az egészségügyi tárca pénteken késő este arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy 153 kórház már aláírt, a többi pedig később tervezi ezt. A tárca szóvivője szombaton azt mondta az MTV Híradójának, hogy határidő szombat éjfélkor lejárt, de kórházak még akár hétfőn is aláírhatják a dokumentumokat. Több kórház csak záradékkal együtt írta alá a dokumentumot, ebben jelezték fenntartásaikat, valamint igényieket a további tárgyalásokra.

Ellátási garancia, potyautas szűrés

Vasárnaptól folyik az egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzése is. Ez abból áll, hogy a háziorvosnál, a járóbeteg szakellátásban, valamint a kórházakban utánanéznek annak, hogy befizette-e a járulékot a paciens. Az az állampolgár, aki olyan értesítést kap, hogy nincs jogviszonya, kilenc hónapig még rendezheti azt. Az átmeneti időszakban a biztosító még megtéríti az ellátás költségét, de 2008. január 1-től ezt már az állampolgárnak kell kifizetnie. Minderre azért van szükség, mert jelenleg 10 millió magyar állampolgár egészségügyi ellátását mindössze 3 millió ember fizeti. Körülbelül félmillióra tehető azon potyautasok száma, akik bár megtehetnék, mégsem fizetnek maguk után járulékot

Április elsejétől él az úgynevezett területi ellátási kötelezettség is. Ez azt jeleneti, hogy kórházanként megszabják, hogy az intézmények mely települések lakóit kötelesek ellátni. Ha egy beteg érvényes beutalóval érkezik egy számára kijelölt kórházba, akkor őt ott mindenképpen kötelesek ellátni. Ez azért újdonság, mert korábban ilyen garancia nem létezett. (A minisztérium épp az újdonság erejével magyarázta, hogy korábban miért kerültek szarvashibák a beutalási rendbe). Annak a betegnek viszont, aki beutaló nélkül vagy más helyre szóló beutalóval keres fel egy intézményt, az ellátás költségének 30 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot kell fizetnie. Ez alól természetesen kivételek a sürgőségi esetek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK