Hídomlással viccelődött egy vidéki lap

2007.04.01. 14:36

Azzal viccelődött április elseji számában a Somogyi Hírlap, hogy megdőlt egy viadukt oszlopa, ami a lap szerint a szomszédos falu pusztulásához is vezethet. A katasztrófavédelem cáfolta a hírt, a megyei lap közölte, hogy április elseji viccről van szó.

Április elseji tréfának szánta a Somogyi Hírlap azt a hírt, hogy megdőlt a kőröshegyi viadukt pillére. A megyei lap internetes oldalának vezető helyén szereplő álhír szerint harckocsikkal és helikopterekkel próbálják visszabillenteni a kidőlt betonoszlopot.

A cikk szerint, ha a viadukt összedől, az Kőröshegyre olyan hatással lehet, mintha egy kilences erősségű földrengés érné a települést. A lap slusszpoénként hozzáteszi: katasztrófahelyzet elhárítását megtekinti Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Lamperth Mónika önkormányzati miniszter.

Az álhír érdekessége, hogy arra vasárnap délelőtt reagált az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor azt mondta: nem igaz, hogy megdőlt a viadukt pillére. Heizler György, a Somogy megyei katasztrófavédelem igazgatója már azt mondta: tudja, hogy tréfáról van szó, szerinte azonban a lap túlzásba esett. Az igazgató hozzátette: több olyan telefonhívást is kapott, amelyek a lehetséges katasztrófáról érdeklődtek.

A megyei napilap szerkesztője szerint az alcímből kiderül, hogy viccről van szó. Ebben az szerepel: "Áprlisi tréfa - Katasztrófa lehet, ha április 1-jén nem javítják meg". Gáldonyi Magdolna főszerkesztő azt mondta: a hétfői számban, és persze az internetes oldalukon is közlik az olvasókkal, hogy a hír csak áprilisi tréfa volt, és a reagálásokat is közreadják. A lap online változatán később megjelent egy újabb álhír, amely arról szól, hogy közepes teljesítményű atomreaktor épül Kaposváron.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK