Újrakezdené a DNS-vizsgálatot Zsanett ügyvédje

Vágólapra másolva!
Az összes DNS-vizsgálat újbóli elvégzését kéri E. Zsanett ügyvédje. Egy új szakértői vélemény ugyanis a védelemnek ad igazat abban, hogy a korábbi elemzés pontosabb is lehetett volna, illetve nem adott választ minden felmerült kérdésre. Ezért szerintük megnyugtató módon csak akkor lehetne rendezni az ügyet, ha megismételnék a vizsgálatokat, mégpedig úgy, hogy a lány később előkerült póthajából is DNS-mintát vesznek. Az ügyészség csak kedden reggel kapja kézhez az új javaslatot.
Vágólapra másolva!

Újabb indítványt nyújtott be az ügyészséghez a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt lány, E. Zsanett ügyvédje, miután hétfőn kézhez kapott egy frissen elvégzett szakvéleményt. Tuza Péter az [origo]-nak azt mondta: hétfő este faxon juttatta el a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet által elkészített új anyagot az ügyészséghez. Mivel ez késő este történt, az ügyészséget már nem tudtuk megkeresni, várhatóan kedd reggel reagálnak a védői indítványra.

Tuza Péter elmondta, már korábban is kérte, hogy az állami Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézetet bízzák meg a bizonyítékok mérlegelésével, de mivel ezt nem tették meg, a védelem kérte ki véleményüket a DNS-vizsgálatokkal kapcsolatban felmerült ellentmondásokról.

Az ügyben elrendelt DNS vizsgálatok ugyanis június közepén negatív eredménnyel zárultak. A Múzeum körúti feltételezett erőszak még május elején történt, E. Zsanett állítása szerint két rendőr megerőszakolta, három társuk pedig segíttt nekik. Valamennyien a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) kötelékébe tartoztak. A nyomozó hatóság megbízásából elkészített, negatív DNS-teszt szerint azonban a lány ruháján nem találtak egyik gyanúsított rendőrtől származó DNS-t sem, a fehérneműjén pedig csak a saját DNS-e volt.

Tuza Péter azonban kérte az ügyészségtől, ismételjék meg a vizsgálatot, illetve rendeljenek ki másik szakértőt. Indítványát egy általa felkért hemogenetikai orvosszakértő véleményére alapozta, aki szerint a korábbi vizsgálatot nem megfelelően végezték el, mert a sokkal fejlettebb, megbízhatóbb, úgynevezett mitokondriális DNS-vizsgálat segítségével teljeskörűbb elemzést is végezhettek volna. Az ügyészség azonban elutasította az indítványt, és továbbra is az első elemzés negatív eredményét vették figyelembe a bizonyítási eljárás során, mondván, a szakmai gyakorlat szerint mindkét típusú vizsgálat alkalmazható.

Nem megfelelő vizsgálat hiányos eredménye

Zsanett ügyvédje azonban a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézethez fordult, az itt lefolytatott elemzés végeredményét ismertette hétfőn este az [origo]-val. Ez az új szakvélemény a védelem álláspontját támasztja alá, mivel kimondja: az eredetileg alkalmazott vizsgálati módszer "a tudomány jelen állása szerint nem a legmegfelelőbb a nyomozó hatóság által feltett kérdések megválaszolására".

Ráadásul arra jutottak, hogy azz első vizsgálatok több szempontból sem teljesek, nem terjedtek ki minden nyomra, így ahhoz, hogy megnyugtató módon megválaszolhatók legyenek a felmerült kérdések, indokolt lenne kiegészítő, illetve ellenőrző vizsgálatokat végezni - olvasta fel a szakvélemény egyik konklúzióját az ügyvéd. Az intézet arra hivatkozott, hogy a dokumentáció pontatlan, sokszor hiányos, márpedig a teljes anyag nélkül nehéz releváns véleményt alkotni. Mint Tuza Pétertől megtudtuk, ennek oka, hogy a vizsgálat teljes dokumentációját mostanáig hiába kérték az ügyészségtől. A Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet szerint már a hozzájuk eljuttatott anyagból kitűnik, hogy még az elvégzett vizsgálatok eredményét sem fejtették ki megfelelő mélységben.

A póthajból is DNS-mintát vennének

Az új szakvélemény szerint is meg kell vizsgálni azt a póthajat, amelyet Zsanett állítása szerint az erőszak éjszakáján viselt. Ha ugyanis a póthaj emberi eredetű, akkor a mitokondriális vizsgálat segítségével össze lehet hasonlítani azokkal a hajszálakkal, amelyeket a rendőrautóban találtak - állapították meg. Ezt Tuza Péter korábban már indítványozta, de az ügyészség először elutasította, majd panasza nyomán mégis tanulmányozni kezdték a póthajat egy nyomszakértő bevonásával. A Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet szerint viszont ilyen, DNS-mintákra alapuló összevetést csak orvosszakértő tud elvégezni.

Az intézet szakvéleményére alapozva ismét indítványoztam, hogy az összes DNS-vizsgálatot ismételjék meg, és ezt a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet végezze - mondta Tuza Péter. Azt is kérte, hogy az ügyészség bocsássa rendelkezésükre az eredeti vizsgálat teljes anyagát. Magyarországon összesen hat hemogenetikai orvosszakértő van, közülük Lászik András készítette az első, negatív DNS-elemzést, amelyről a Tuza által felkért Genetech Kft. két igazságügyi orvosszakértője (egyikük Egyed Balázs) mondta ki, hogy inkább a mitokondriális típusú elemzésre lett volna szükség. Tuza Péter hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézetnél tevékenykedik a többi, három hemogenetikai szakértő, a hat szakemberből egynek a véleménye áll szemben az összes többiével.

Időhúzást emlegettek

A gyanúsított rendőrök védői korábban többször utaltak arra, E. Zsanett, illetve ügyvédje csak az időhúzásra játszik, pedig szerintük kétség sem férhet a nyomozó hatóság által elvégeztetett vizsgálatok helyességéhez. Tuza Péter ezt több ízben visszautasította, mint mondta, ilyen társadalmi jelentőséggel bíró ügyben egyébként is minden lehetséges kérdésre választ kell keresni. Mivel az indítvány hétfőn este érkezett meg az ügyészséghez, egyelőre nem lehet tudni, mennyi időt vesz igénybe ennek mérlegelése.

A 21 éves E. Zsanett továbbra is azt állítja, hogy május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol megerőszakolták. Az eset után a rendőrök előzetes letartóztatásba kerültek, valamennyiük szolgálati viszonyát felfüggesztették, de később kiengedték őket, azóta szabadlábon védekeznek.