Nem mese E. Zsanett vallomása egy új szakértő szerint

Vágólapra másolva!
Zsanett nem mesélt és nem torzított, amikor elmondta, hogyan erőszakolták meg május elején rendőrök - ezt állapította meg a lány ügyvédje által felkért pszichológus, akinek szakvéleményét már be is nyújtották bizonyítékként az ügyészségre. A szakértő szerint a lány az őt ért támadás miatt poszttraumás stresszben szenved, ezért kezelésre van szüksége. Azt egyelőre nem tudni, a nyomozó ügyészség mihez kezd az általa eddig figyelembe vett szakvéleménynek ellentmondó új vizsgálati eredményekkel.
Vágólapra másolva!

Egy új, részletes pszichológiai szakvélemény benyújtásával akarja cáfolni E. Zsanett ügyvédje, Tuza Péter azt a korábbi igazságügyi szakértői álláspontot, amely szerint a lány nem eléggé élményszerűen számolt be a vele történtekről. Ebben a június elején nyilvánosságra hozott pszichológiai elemzésben az állt E. Zsanett vallomásáról: "a részletek nem követik egymást összefüggő, szoros rendben és egyértelmű azonossággal a feljelentéskor elhangzottakkal".

A nyomozó hatóság akkor ezt úgy értelmezte: nem következik belőle, hogy a lány hazudik, ahogy az sem, hogy támadhatatlanul igaza van, amikor azt állítja, hogy két rendőr megerőszakolta, három társuk pedig mindezt végignézte. Tuza Péter már akkor úgy reagált az [origo]-nak a lány vallomását megkérdőjelező szakvéleményre, hogy az semmit sem bizonyít, ráadásul tárgyi tévedéseket tartalmaz.

Csütörtökön az ügyvéd éppen ezzel indokolta, miért álltak elő az újabb pszichológusi vizsgálat eredményével. Az ügyészség által felkért szakértő véleményének megismerése után rögtön négyoldalas beadványban foglaltam össze aggályaimat, ezek közül csak egy, hogy a pszichológus összekeverte az egyik gyanúsított beszámolóját egy tanúéval - mondta Tuza Péter, hozzátéve, hogy erre a mai napig nem kapott magyarázatot a nyomozó hatóságtól.

7 módszer, 96 százalékos egyezőség

Ezért kérte fel - mint fogalmazott - az egyik legelismertebb hazai szakembert, Bagdy Emőkét, hogy vizsgálja meg ismét a lányt. "Zsanett személyiségszerkezetét vizsgálta, valamint olyan kérdéseket kellett megválaszolnia, hogy kétségbe vonható-e a vallomása, és milyen hatása van a történteknek az állapotára" - magyarázta az ügyvéd.

A pszichológus hétféle vizsgálati módszert alkalmazott, ezek eredményei 96 százalékos egyezőséget mutattak, vagyis magas biztonsággal fogadhatók el (az ügyvéd szerint az a gyakorlat, hogy ha 3 szakvéleményből 2 azonosságot mutat, akkor az már nagyfokú valószínűséget jelent).

"Megállapította: a pszichés vizsgálat alapján egyértelmű, hogy az erőszak megtörtént, és Zsanett nem mesél, nem torzít és nem színezi ki az eseményeket" - tudtuk meg az ügyvédtől. Bagdy Emőke álláspontja szerint a lány az őt ért trauma miatt poszttraumás stresszben szenved, a tünetei nem betanulhatók, kezelésre is szüksége lesz.

Az ügyészségnél a labda

Tuza Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a pszichológus szó szerint rögzítette a lány vizsgálatát, hangfelvétel készült, és ennek alapján egy részletesen kidolgozott szakvéleményt tett le az asztalra. Az előző, ügyészség által felhasznált anyagnál ilyet nem láttam, csak pár oldalban összefoglalt következtetéseket - állította szembe az új szakvéleményt a régivel.

Tuza Péter az új pszichológus szakvéleményt okirati bizonyítékként nyújtotta be az ügyészségre, indítvány nélkül, vagyis mint mondta, a nyomozó ügyészség dönti el, felhasználja-e az eljárás során. Az [origo] ezzel a kérdéssel megkereste a Fővárosi Főügyészséget, de egyelőre nem kaptunk választ.

Tuza Péter nem kívánt részleteket elárulni arról, a védelem milyen további lépéseket tervez, de megismételte, amit korábban nyilatkozott az [origo]-nak: "ez az ügy még csak most kezdődik el". Augusztus elején az ügyészség már helyt adott több olyan panasznak, amelyet a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt lány ügyvédje nyújtott be. Így például hivatalosan is felkérték azt az orvos szakértőt, akit a védelem javasolt, becsatolva a korábbi szakvéleménnyel ellentétes álláspontját.

A 21 éves lány állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol ketten megerőszakolták. Mindannyian a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartoztak, az eset után szolgálati viszonyukat felfüggesztették, előzetes letartóztatásba kerültek, de jelenleg már szabadlábon védekezhetnek.

Egyelőre nem lehet tudni, mikor zárul le a nyomozás. Az ügy azonban politikai jelentőséget is kapott, mivel - több más rendőrségi botránnyal együtt - hozzájárult több rendőri vezető májusi menesztéséhez.